Treći medijski kombi Mreže 'BRANA': Bez donatorske pomoći ne bi bilo obnove u Derventi

Mreža 'BRANA' | 22 December 2015

Udruženje INFOHOUSE, kao član Mreže 'BRANA', jučer je organiziralo treći medijski kombi putem kojeg je novinarima iz nekoliko redakcija iz Bosne i Hercegovine omogućeno da posjete poplavljena područja u opštinama Derventa i Brod.

U sklopu posjete ovim dvjema opštinama novinari portala klix.ba, bosanskog i engleskog servisa Deutsche Welle-a (Glas Njemačke) te Derventskog lista i Posavskih novosti, omogućeno je da se lično uvjere u rad Mreže te efekte donatorske pomoći odnosno način njenog utroška.

U derventskoj osnovnoj školi 'Nikola Tesla' direktor Ljubiša Đurić je kazao da ova škola nije bila pogođena poplavama, ali je pogođena klizištem koje se pojavilo na sredini objekta koji potječe iz austro-ugarskog perioda. Novac za pomoć školi dala je EU.

Osnovna škola '19.april' u potpunosti je obnovljena uz pomoć sredstava EU, kaže direktorica Elvira Miljić, i da ih nije bilo vjerovatno je da se obnova ne bi ni desila. Danas djeca koja pohađaju ovu školu imaju više nego dobre uslove za održavanje nastave.

Rad Mreže 'BRANA' na području Dervente i Broda koordinira Udruženje Centar za lokalni i regionalni razvoj.