Poplave ponovo ugrožavaju bihaćku mjesnu zajednicu Kulen Vakuf

Mreža 'BRANA' | 16 February 2016

Obilne kišne padavine koje su zabilježene na području grada Bihaća u protekla dva dana rezultirale su porastom vodostaja rijeke Une i Klokota, a trend rasta zabilježen je i u jutarnjim satima.

Prema posljednjim mjerenjima u protekla 24 sata na području Bihaća palo je 35 mm po m2, a vodostaj Une dostigao je u centru Bihaća do sad najveću izmjerenu visinu od 140 cm.

Mjerenja u 8:00 sati na hidrološkim stanicama na rijeci Uni su : Martin Brod 363 cm(početak obaviještavanja 250 cm),Kulen Vakuf 345 cm, Ripač 273 cm, Bihać centar 140 cm( početak obavještavanja 100 cm) ,Kralje 532 cm (početak obaviještavanja 460 cm), Kostela 258 cm (početak obaviještavanja).

Prema podacima nadležnih službi rijeka Una u Kulen Vakufu ugrožava 15 kuća, od čega je u sedam kuća voda ušla u podrume porodičnih kuća i pomoćnih objekata.

Vršeći monitoring utroška sredstava namjenjenih za sanaciju šteta od poplava na području grada Bihaća Mreža ''Brana'' ustanovila je da na području pojedinih mjesnih zajednica, kao što je Kulen Vakuf nije učinjeno dovoljno kako bi se u budućnosti spriječilo izlijevanje rijeke Une iz korita te ugrožavanje stambenih i drugih objekata.

Sredstva Federalnog fonda za sanaciju šteta od poplava utrošena su za sanaciju nekoliko porodičnih kuća i ugostiteljskih objekata, ali visina doniranih sredstava niej bila dovoljna pa su korisnici morali vlastitim sredstvima sanirati štetu.

- Tokom poplava izgubio sam donji sprat, namještaj, drva, građevinski materijal, usjeve, a dobili smo 1500KM pomoći. Nismo pretjerano zadovoljni dobivenim, s obzirom da smo za sanaciju štete morali dizati kredite, kazala je porodica Dizdarević.

- Poplave nas muče godinama, a ove posljednje su nam oštetile podove, zidove, stolariju, mokri čvor i drugo. Kao pomoć smo dobili 2000KM od općine Bihać iz Federalnog fonda, a uspjeli smo sanirati jedan dio objekta, kazala je vlasnica ugostiteljskog objekta Havala, koja je dodala da nije puno učinjeno kako bi se spriječilo potapanje u budućnosti.

U organizaciji Udruženja ABC kao jedne od 23 članica mreže Brana Centra civilnih inicijativa u Bihaću je održana javna tribinu na temu ''Poplave i oporavak od poplava u Bihaću i Unsko-sanskom kantonu''.

Grad Bihać nije bio pogođen poplavama, kao što je to slučaj u drugim općinama USK-a, međutim pojedine mjesne zajednice svake godine imaju probleme sa plavljenjem, pa postoji potreba  za izradom studije o stanju grada Bihaća u pogledu opasnosti od poplava ali i drugih prirodnih katastrofa.

 Na javnoj tribini istaknuto kako poseban problem u gradu Bihaću predstavlja narušavanje prirodne retenzije rijeke u poslovnoj zoni Kamenica. Drugi problem predstavljaju i sami građani koji često neplanskom gradnjom vrše neprimjerene zahvate na obalama rijeke Une i njenih pritoka mijenjajući tok struja i dovodeći na taj način u opasnost i sebe i naselja u kojima se nalaze.