Održana javna rasprava Mreže 'BRANA' u Ugljeviku

Mreža 'BRANA' | 8 February 2016

„Obnova nakon poplava i klizišta-transparentnost procesa oporavka“ naziv je javne rasprave koja je održana u četvrtak, 04. februara 2016. godine u sali Centra za kulturu opštine Ugljevik. Tom prilikom prisutnima su se obratili u ime opštine Ugljevik Cvjetana Dragonjić, zamjenica načelnika te Đojo Spasojević, načelnik Odjeljenja za društvene djelatnosti, i Tamara Zrnović, Helsinški odbor za ljudska prava u Republici Srpskoj.

Učesnici javne rasprave bili su predstavnici Komisije za popis šteta nastalih tokom poplava i klizišta u maju 2014. godine na području opštine Ugljevik, predstavnici nevladinih organizacija i mjesnih zajednica iz Ugljevika, studenti, građani.

Tokom javne rasprave učesnici su istakli sljedeće:
- opština Ugljevik je prvobitno u maju i avgustu 2014.godine imala štete izazvane poplavom, a u kasnijem periodu su se pojavila klizišta, tako da u izvještaj Komisije za procjenu šteta na terenu nisu ušli podaci o štetama nastalim klizištima
- potrebno je da komisija koja radi na procjeni štete ponovo izađe na teren jer su klizišta još uvijek aktivna
- potrebno je uraditi procjenu zemljišta i geodetsku kartu, kako bi se u budućnosti mogle prevenirati posljedice.
- opština Ugljevik je od Fonda solidarnosti dobila ukupno 97 vaučera u vrijednosti od 215.000 KM koja su bila usmjerena na sanaciju šteta na stambenim objektima.
- u periodu posle poplava sprovedene su procedure javnih nabavki radova neophodnih za otklanjanje šteta koje su posljedica poplava u ukupnom iznosu od oko 2.440.000 KM
- navode da je u narednom periodu prioritet dovršetak radova na odvodnji 'atmosferskih padavina' pored magistralnog puta.
- javna rasprava je trajala 2 sata, nakon koje su učesnici u neformalnom razgovoru sa predstavnicima opštine Ugljevik i Helsinškog odbora za ljudska prava u RS razgovarali o narednim koracima koji su bitni za njihove pojedinačne slučajeve kada je u pitanju oporavak nakon poplava i klizišta. 
Javna rasprava realizovana je u okviru djelovanja Mreže „Brana“ uz podršku USAID-a.