Održana javna rasprava Mreže 'BRANA' u Tuzli

Mreža 'BRANA' | 1 February 2016

U Tuzli je u četvrtak, 21.01.2015.godine održana javna rasprava o temi „Proces obnove šteta nastalih usljed poplava i klizišta u 2014. godini”.

Na javnu raspravu su bili pozvani pojedini korisnici donacija, predstavnici mjesnih zajednica, građani i mediji. Javnoj raspravi se odazvalo sedam predstavnika mjesnih zajednica, sedam korisnika donacija i pet predstavnika medija.

Javnu raspravu je vodio Ermin Mustačević, lokalni koordinator Mreže 'BRANA' koji se i prvi obratio učesnicima i prezentovao Mrežu 'BRANA' i osnovne ciljeve i svrhu održavanja javne rasprave.

Miralem Mulač, predstavnik grada Tuzle je prezentirao većinu onoga što ovdje urađeno na saniranju šteta izazvanih uglavnom klizištima kojih je u Tuzli bilo preko 2000.

Gđa Nadira Aščerić, šefica Službe civilne zaštite je nastavila diskusiju te je iznijela iznos procijenjene štete koja u Tuzli iznosi oko 440.000 KM i strukturu, dok je šef Šlužbe za komunalne poslove, izgradnju i poslove mjesnih zajednica, pomoćnik gradonačelnika, gdin Kurević, kratko prezentirao uložene napore gradskih vlasti na sanaciji štete, projekte koji su dovršeni, a čekaju donatora, kao npr. sanacija štete u naselju Orašje i buduće korake gradskih vlasti na zbrinjavanju osoba koje su ostale bez svog doma.

Procjena ja da će još desetak osoba dobiti novi dom od novaca koje su upravo sada dodijeljene lokalnoj vlasti, a radi se o iznosu od oko 740.000 KM.

Zaključak nakon uvodnih izlaganja je bio da uzimajući u obzir vrijednost štete i iznos dobijenih donacija, sigurno je da svima šteta ne može biti nadoknađena u stopostotnom iznosu ali da je većina na neki način zbrinuta, pa čak i oni, a njih nije malo, koji nisu ni imali građevinske dozvole.

Data je riječi I učesnicima, tj. otvorena je diskusija u kojoj su gotovo svi imali nešto za reći. Jedan stanovnik naselja Orašje je apelirao da se riješi problem tog naselja na što je dobio odgovor da projekat postoji i da se traži donator koji je spreman uložiti oko 1 milion KM da bi se to pitanje riješilo jer grad Tuzla nema tih sredstava. Takođe je naglašeno da je grad Tuzla pretrpio, poslije Maglaja, najveću štetu u BiH. Klizišta su još uvijek potencijalna opasnost i postoji mogućnost da čak i oni koji su nekada davno dobili građevinsku dozvolu, radi pomjeranja tla, budu eventualno ugroženi nekim novim klizištima.

Jedan od korisnika donacije je izrazio spremnost da se odrekne jednog dijela svog posjeda kako bi se riješilo pitanje regulacije korita potoka koji ugrožava sve mještane tog naselja. Ova ponuda je prihvaćena i postignut je dogovor da se ide u realizaciju.