Vijesti i istraživačke priče

Predstavljeni izvještaj Mreže 'BRANA' i analiza medijskog izvještavanja

Izvor: Mreža 'BRANA' | 14 April 2016

Na konferenciji Mreže ‘BRANA’ održanoj danas u Sarajevu na predstavljen je Izvještaj o realizaciji sredstava za sanaciju posljedica poplava u BiH iz 2014.godine te jedinstvena medijska analiza izvještavanja o poplavama tokom 2014 i 2015.godine

Najava konferencije: kako su utrošena donatorska i budžetska sredstva za oporavak od poplava?

Izvor: Mreža 'BRANA' | 29 March 2016

Mreža ‘BRANA’ organizuje konferenciju na kojoj će biti predstavljeni Izvještaj o realizaciji sredstava za sanaciju posljedica poplava u BiH iz 2014.godine te jedinstvena medijska analiza izvještavanja o poplavama tokom 2014 i 2015.godine 

Javni poziv za odabir projekata za sanaciju klizišta u opštinama u BiH

Izvor: ba.undp.org | 22 March 2016

Predmet Javnog poziva je prikupljanje prijava za projekte saniranja/otklanjanja rizika od klizišta u općinama u Federaciji BiH u kojima je došlo do aktiviranja klizišta ili postoji objektivna opasnost od aktiviranja klizišta.

Ulične akcije Mreže 'BRANA' održane u Derventi, Srpcu i Brodu

Izvor: Mreža 'BRANA' | 21 March 2016

U Derventi, Srpcu i Brodu organizovane su ulične akcije podjele promotivnog materijala Mreže „BRANA“ u organizaciji Centra za lokalni i regionalni razvoj iz Derventa, inače lokalnog partnera Mreže.

Javna rasprava u Sanskom Mostu: Obnova nakon poplava još traje

Izvor: Mreža 'BRANA' | 14 March 2016

Udruženje ABC kao jedna od 23 članica Mreže "BRANA" Centra civilnih inicijativa, a u suradnji sa općinom Sanski Most, organizovalo je javnu raspravu o temi ''Poplave i oporavak od poplava u općini Sanski Most''.

Održane ulične akcije Mreže 'BRANA' u Bijeljini, Ugljeviku i Loparama

Izvor: Mreža 'BRANA' | 14 March 2016

Helsinški odbor za ljudska prava u RS organizovao je tri ulične akcije u Bijeljini, Ugljeviku i Loparama putem koje je upoznao građane o radu Mreže “BRANA” i načinima da i sami doprinesu utvrđivanju utroška novca za obnovu nakon poplava. 

Javna rasprava u Domaljevac Šamcu: Građani zahvalni donatorima za pomoć

Izvor: Mreža 'BRANA' | 29 February 2016

Udruženje za zaštitu žiranata u BiH u saradnji sa opštinom Domaljevac, organizovalo je u petak, 26.02.2016. godine javnu raspravu o temi „Rezultati obnove šteta od poplave iz 2014. godine, očekivanja građana i mogućnosti lokalne uprave”.

Javna rasprava Mreže 'BRANA' u Živinicama: Korisnici donacija zadovoljni obnovom nakon poplava

Izvor: Mreža 'BRANA' | 29 February 2016

Javna rasprava o realizaciji donatorskih i budžetskih sredstava u općini Banovići održana je u utorak, 23.02.2016. godine u općinskoj sali,a prisustvovalo joj je dvadesetak korisnika pomoći.

Još jedna ulična akcija Mreže 'BRANA' u Brčkom

Izvor: Mreža 'BRANA' | 26 February 2016

Omladinski centar "Vermont" organizovao je jučer još jednu uličnu akciju u centru grada Brčkog putem koje je upoznao građane o radu Mreže i načinima da i sami doprinesu utvrđivanju utroška novca za obnovu nakon poplava.

Poziv na javnu raspravu Mreže 'BRANA' u Travniku

Izvor: Mreža 'BRANA' | 23 February 2016

Centar za edukaciju mladih (CEM) Travnik u sklopu aktivnosti iz projekta Mreže „BRANA“, koji se realizuje i za područje općine Travnik, vas poziva da učestvujete javnoj raspravi o temi „Rezultati obnove šteta od posljedica poplava koje su zadesile općinu Travnik tokom 2014. godine - prezentacija projekta mreža „BRANA“. 

Održan info štand Mreže 'BRANA' na Ilidži

Izvor: Mreža 'BRANA' | 23 February 2016

Institut za razvoj mladih KULT tokom proteklog vikenda promovisao rad Mreže 'BRANA' putem info štanda postavljenog na području općine Ilidža. 

Info štand Mreže 'BRANA' u Srebreniku

Izvor: Mreža 'BRANA' | 23 February 2016

Udruženje 'Justicia', članica Mreže 'BRANA' organizovala je proteklih nekoliko dana dva info štanda na kojima je građanima Srebrenika približilo rad Mreže te mogućnosti da prijave eventualne zloupotrebe pri procesu obnove nakon poplava iz 2014.godine.

Građani Brčkog putem info štanda upoznati sa rezultatima Mreže 'BRANA'

Izvor: Mreža 'BRANA' | 23 February 2016

Omladinski centar "Vermont" organizovao je danas uličnu akciju u centru grada Brčkog putem koje je upoznao građane o radu Mreže i načinima da i sami doprinesu utvrđivanju utroška novca za obnovu nakon poplava. 

Održani info štandovi Mreže 'BRANA' u Lukavcu i Gračanici

Izvor: Mreža 'BRANA' | 22 February 2016

Udruženje 'Justicia', članica Mreže 'BRANA' organizovala je proteklih nekoliko dana dva info štanda na kojima je građanima Lukavca i Gračanice približilo rad Mreže te mogućnosti da prijave eventualne zloupotrebe pri procesu obnove nakon poplava iz 2014.godine. 

Poziv na javnu raspravu Mreže 'BRANA' u Domaljevcu

Izvor: Mreža 'BRANA' | 22 February 2016

Udruženje za zaštitu žiranata u BiH, koje implementira projekat “BRANA” finansiran od strane USAID-a, u saradnji sa opštinom Domaljevac, vas poziva na javnu raspravu o temi "REZULTATI OBNOVE ŠTETA OD POPLAVE IZ 2014. GODINE, OČEKIVANJA GRAĐANA I MOGUĆNOSTI LOKALNE UPRAVE", koja će se održati u petak, 26.02.2016. godine u dvorani Hrvatskog doma u Domaljevcu sa početkom u 11.00 sati.

Javna rasprava Mreže 'BRANA' u Šamcu: Štete od poplava veće od 109 miliona KM

Izvor: Mreža 'BRANA' | 19 February 2016

Udruženje za zaštitu žiranata u BiH u saradnji sa opštinom Šamac, organizovalo je javnu raspravu u četvrtak, 18.02.2016. godine o temi „Rezultati obnove šteta od poplave iz 2014. godine, očekivanja građana i mogućnosti lokalne uprave”.

Najava info štanda na području općine Ilidža

Izvor: Mreža 'BRANA' | 18 February 2016

Obavještavamo građane općine Ilidža da će u subotu, 20.februara, 2016.godine s početkom u 12.00 sati, biti organiziran info štand u trgovačkom centru Grand, ulica Butmirska cesta 12. 

 

 

Info štand Mreže 'BRANA' organiziran u Čeliću

Izvor: Mreža 'BRANA' | 18 February 2016

Udruženje 'Justicia' iz Srebrenika kao članica Mreže 'BRANA' danas je u Čeliću organiziralo info štand putem kojeg su informirali građane ove općine o procesu obnove nakon poplava, načinu dobijanja informacija i radu Mreže.

Javna rasprava Mreže 'BRANA': U Banjaluci ne postoje protokoli u slučajevima poplava

Izvor: Mreža 'BRANA' | 17 February 2016

Omladinski komunikativni centar Banja Luka (OKC) u saradnji sa gradom Banja Luka, organizovao je javnu raspravu na temu „Praćenje i analiza realizovanih donatorskih sredstava nakon poplava 2014. Na području Grada Banja Luka– Mreža BRANA“.

Poplave ponovo ugrožavaju bihaćku mjesnu zajednicu Kulen Vakuf

Izvor: Mreža 'BRANA' | 16 February 2016

Obilne kišne padavine koje su zabilježene na području grada Bihaća u protekla dva dana rezultirale su porastom vodostaja rijeke Une i Klokota, a trend rasta zabilježen je i u jutarnjim satima. 

Poziv na javnu raspravu Mreže 'BRANA' u Laktašima

Izvor: Mreža 'BRANA' | 16 February 2016

Omladinski komunikativni centar Banja Luka (OKC) u saradnji sa opštinom Laktaši vas poziva na javnu raspravu o temi „Praćenje i analiza realizovanih donatorskih sredstava nakon poplava 2014. na području opštine Laktaši – Mreža BRANA“. 

U Živinicama predstavljen detaljan izvještaj o utrošku novca za obnovu nakon poplava

Izvor: Mreža 'BRANA' | 16 February 2016

U velikoj sali Skupštine opštine Živinice, 12.02.2015. od 10:00 do 12:00 sati održana je javna rasprava o realizaciji donatorskih i budžetskih sredstava prispjelih nakon poplava 2014. godine na kojoj je prisustvovalo 29 učesnika.

Poziv na javnu raspravu Mreže 'BRANA' u Šamcu

Izvor: Mreža 'BRANA' | 15 February 2016

Udruženje za zaštitu žiranata u BiH, koje implementira projekat “BRANA” finansiran od strane USAID-a, u saradnji sa opštinom Šamac, vas poziva na javnu raspravu o temi "REZULTATI OBNOVE ŠTETA OD POPLAVE IZ 2014. GODINE, OČEKIVANJA GRAĐANA I MOGUĆNOSTI LOKALNE UPRAVE", koja će biti održana u četvrtak 18.02.2016. godine u Maloj sali hotela "Plaža" u Šamcu sa početkom u  1100 sati.

Mreža 'BRANA' predstavila svoj prvi izvještaj o utrošku sredstava za obnovu nakon poplava

Izvor: Mreža 'BRANA' | 11 February 2016

U Sarajevu je danas javnosti predstavljen prvi izvještaj o utrošku sredstava namijenjenih za obnovu nakon poplava koje su Bosnu i Hercegovinu zadesile 2014.godine. 

Održana javna rasprava Mreže 'BRANA' u Ugljeviku

Izvor: Mreža 'BRANA' | 8 February 2016

Obnova nakon poplava i klizišta-transparentnost procesa oporavka“ naziv je javne rasprave koja je održana u četvrtak, 04. februara 2016. godine u sali Centra za kulturu opštine Ugljevik. 

Donatorima i vlastima predstavljen izvještaj Mreže 'BRANA' o utrošku sredstava za oporavak od poplava

Izvor: Mreža 'BRANA' | 5 February 2016

U Sarajevu je danas predstavljen prvi izvještaj Mreže 'BRANA' o utrošku sredstava za oporavak od poplava u BiH u 2014.godini. 

Donatorima i vlastima predstavljen izvještaj Mreže 'BRANA' o utrošku sredstava za oporavak od poplava

Izvor: Mreža 'BRANA' | 5 February 2016

U Sarajevu je danas predstavljen prvi izvještaj Mreže 'BRANA' o utrošku sredstava za oporavak od poplava u BiH u 2014.godini.

Okrugli sto Mreže 'BRANA' u Bosanskom Petrovcu: Podzemne vode uništile naselja

Izvor: Mreža 'BRANA' | 4 February 2016

U organizaciji Službe za civilnu zaštitu i vatrogastvo općine Bosanski Petrovac i Udruženja ABC kao članice Mreže ''BRANA' održan je okrugli stol o temi ''Poplave i oporavak od poplava u općini Ključ''.

Poziv na javnu raspravu Mreže 'BRANA' u Ugljeviku

Izvor: Mreža 'BRANA' | 2 February 2016

Helsinški odbor za ljudska prava u Republici Srpskoj u sklopu projekta Mreže „BRANA“, a u saradnji sa opštinom Ugljevik, organizuje javnu raspravu pod nazivom: 'Obnova nakon poplava i klizišta – transparentnost procesa oporavka' u četvrtak, 04. februara 2016. godine u Centru za kulturu u Ugljeviku u 12:00 časova.

Održana javna rasprava Mreže 'BRANA' u Tuzli

Izvor: Mreža 'BRANA' | 1 February 2016

U Tuzli je u četvrtak, 21.01.2015.godine održana javna rasprava o temi „Proces obnove šteta nastalih usljed poplava i klizišta u 2014. godini”. Na javnu raspravu su bili pozvani pojedini korisnici donacija, predstavnici mjesnih zajednica, građani i mediji. Javnoj raspravi se odazvalo sedam predstavnika mjesnih zajednica, sedam korisnika donacija i pet predstavnika medija.

Javna rasprava Mreže 'BRANA' u Travniku: Štete od poplava veće od 4 miliona KM

Izvor: Mreža 'BRANA' | 1 February 2016

U općini Travnik danas je održana javna rasprava o temi „Rezultati saniranja šteta od posljedica poplava koje su zadesile općinu Travnik tokom 2014. godine - prezentacija projekta Mreža „BRANA“.

Organiziran info štand Mreže 'BRANA' u Prijedoru

Izvor: Mreža 'BRANA' | 28 January 2016

U svrhu informisanja građana Udruženje građana „DON“ organizovalo je danas u Prijedoru info štand na kojem su volonteri djelili promotivne letke putem kojih su informisali građane o načinu prijave zloupotrebe i uspješnih priča vezanih za obnovu nakon poplava.

Najava za info štand Mreže 'BRANA' u Prijedoru

Izvor: Mreža 'BRANA' | 27 January 2016

U svrhu informisanja građana Udruženje građana „DON“ organizuje info štand na kojem će djeliti promotivne letke putem kojih će informisati građane o načinu prijave zloupotreba i uspješnih priča vezanih za obnovu nakon poplava.

Zaključci sa javne rasprave Mreže 'BRANA' u Petrovu

Izvor: Mreža 'BRANA' | 27 January 2016

21. januara 2016. godine u sali Skupštine opštine PetroVO održana je Javna rasprava o temi „Rezultati obnove šteta od posljedica poplava koje su zadesile opštinu Petrovo tokom 2014. godine - predstavljanje projekta mreža „BRANA”.

Održana javna rasprava Mreže 'BRANA' u Tesliću

Izvor: Mreža 'BRANA' | 27 January 2016

19. januara 2016. godine u sali Skupštine opštine Teslić organizovana je javna rasprava o temi „Rezultati obnove šteta od posljedica poplava koje su zadesile opštinu Teslić tokom 2014. godine - predstavljanje projekta mreža „BRANA”.

Javna rasprava Mreže 'BRANA' u Tešnju: Štete od poplava veće od 5 miliona KM, u obnovu uloženo 398.000 KM

Izvor: Mreža 'BRANA' | 27 January 2016

18. januara 2016. godine u sali za sastanke štaba Civilne zaštite općine Tešanj, u sklopu projekta mreža BRANA, organizovana je javna rasprava o temi „Rezultati obnove šteta od posljedica poplava koje su zadesile općinu Tešanj tokom 2014. godine - predstavljanje projekta mreža „BRANA”.

Posjeta medijskog kombija Mreže 'BRANA' Srebreniku: Dosta uspješnih primjera obnove

Izvor: Mreža 'BRANA' | 27 January 2016

Medijski kombi Mreže 'BRANA' proteklih dana posjetio je Srebrenik, gde su se novinara Dnevnog avaza, portala Klix, agencije FENA i TV KISS iz Kiseljaka mogli uvjeriti u obim šteta na području ove opštine, te šta je urađeno na obnovi nakon poplava i klizišta. I

Četvrti medijski kombi Mreže 'BRANA' u Srebreniku i Odžaku

Izvor: Mreža 'BRANA' | 26 January 2016

Mreža 'BRANA' je tokom jučerašnjeg dana organizirala posjetu predstavnika četiri medija područjima koja su tokom 2014.godine pretrpjela značajnu štetu i gubitke tokom poplava. 

U Ključu održan okrugli sto Mreže 'BRANA'

Izvor: Mreža 'BRANA' | 21 January 2016

U organizaciji Službe za civilnu zaštitu i zaštitu od požara i zajedničke poslove općine Ključ i Udruženja ABC kao članice Mreže ''BRANA'' održan je okrugli stol o temi ''Poplave i oporavak od poplava u općini Ključ'.

Javna rasprava Mreže 'BRANA' u Gračanici: Štete od poplava 75 miliona KM

Izvor: Mreža 'BRANA' | 21 January 2016

UG “Justicia” iz Srebrenika, kao članica mreže “Brana”, u saradnji sa općinom Gračanica, u srijedu 20.01.2016 godine, u multimedijalnoj Sali općine Gračanica, održali su   javnu raspravu,  o temi “Informisanje građana o procesu obnove nakon poplava 2014.godine na području općine Gračanica”.

Javna rasprava Mreže 'BRANA' o saniranju posljedica poplava u Maglaju

Izvor: Mreža 'BRANA' | 21 January 2016

Javna rasprava „SANIRANJE POSLJEDICA POPLAVA – OČEKIVANJA GRAĐANA I MOGUĆNOSTI LOKALNE UPRAVE“ održana je u Maglaju u okviru projekta Mreža 'BRANA' kojeg finansira USAID. Osim načelnika općine, presjedavajućeg Općinskog vijeća, rukovodioca Civilne zaštite i člana Komisije za procjenu šteta, te drugih nadležnih službi, na javnu raspravu su se odazvali predstavnici  mjesnih zajednica, udruženja poljoprivrednika, udruženja privrednika, građani, OSCE i mediji.

Poziv na javnu raspravu Mreže 'BRANA' u Maglaju

Izvor: Mreža 'BRANA' | 19 January 2016

Forum građana Zenice, koji implementira projekat Mreže 'BRANA' finansiran od strane USAID-a, poziva vas na javnu raspravu „SANIRANJE POSLJEDICA POPLAVE – OČEKIVANJA GRAĐANA I MOGUĆNOSTI LOKALNE UPRAVE“, koja će se održati u sali Općinskog vijeća Maglaj 20.januara 2016. sa početkom u 12.00 sati.

Poziv na javnu raspravu Mreže 'BRANA' u Gračanici

Izvor: Mreža 'BRANA' | 19 January 2016

Udruženje građana “Justicia” iz Srebrenika, kao članica Mreže “BRANA” u saradnji sa općinom Gračanica, vas pozivaju na javnu raspravu o temi “Informisanje građana o procesu obnove nakon poplava 2014 godine na području općine Gračanica”.

Poziv na javnu raspravu Mreže 'BRANA' u Tešnju

Izvor: Mreža 'BRANA' | 18 January 2016

Udruženje Centar za razvoj civilnog društva BiH u sklopu aktivnosti projekta Mreže „ BRANA“ koji se realizuje i za područje općine Tešanj, Vas poziva da učestvujete u javnoj raspravi o temi „ Rezultati obnove šteta od posljedica poplava koje su zadesile općinu Tešanj tokom 2014. godine - predstavljanje projekta mreža „ BRANA“ „ koja će se održati u ponedjeljak, 18.01.2016.godine, u sali za sastanke općinskog štaba Civilne zaštite Tešanj sa početkom u 10,00 sati.

Poziv na javnu raspravu Mreže 'BRANA' u Tesliću

Izvor: Mreža 'BRANA' | 18 January 2016

Udruženje Centar za razvoj civilnog društva BiH u sklopu aktivnosti iz projekta Mreže „ BRANA“ koji se realizuje i za područje opštine Teslić , Vas poziva da učestvujete u javnoj raspravi o temi „ Rezultati obnove šteta od posljedica poplava koje su zadesile opštinu Teslić tokom 2014. godine - predstavljanje projekta Mreža „ BRANA“ koja će se održati u utorak, 19.01.2016 godine u sali Skupštine opštine Teslić sa početkom u 10,00 sati. 

Štete od poplava u Zavidovićima veće od 26 miliona KM, u obnovu uloženo nešto više od milion

Izvor: Mreža 'BRANA' | 15 January 2016

Javna rasprava „SANIRANJE POSLJEDICA POPLAVE – OČEKIVANJA GRAĐANA I MOGUĆNOSTI LOKALNE UPRAVE“ održana je u Zavidovićima u okviru projekta Mreža 'BRANA', koju finansira USAID.

Poziv na javnu raspravu Mreže 'BRANA' u Zavidovićima

Izvor: Mreža 'BRANA' | 12 January 2016

Forum građana Zenice, koji implementira projekat 'BRANA' finansiran od strane USAID-a, poziva vas na javnu raspravu „SANIRANJE POSLJEDICA POPLAVE – OČEKIVANJA GRAĐANA I MOGUĆNOSTI LOKALNE UPRAVE“ koja će biti održana u sali Općinskog vijeća Zavidovići 13.januara 2016. sa početkom u 12 sati.

Zaključci sa javne rasprave Mreže 'BRANA' održane u Loparama

Izvor: Mreža 'BRANA' | 7 January 2016

Javna rasprava na temu „Obnova nakon poplava - transparentnost procesa oporavka” realizovana je krajem decembra 2015. godine u sali Opštine Lopare. Tom prilikom prisutnima su se obratili zamjenik načelnika Ranko Todorović i Tamara Zrnović, predstavnica Helsinškog odbora za ljudska prava u RS. 

Javna rasprava Mreže 'BRANA' održana u Kaknju

Izvor: Mreža 'BRANA' | 5 January 2016

Institut za razvoj mladih KULT, kao članica Mreže “BRANA”, u saradnji sa Općinom Kakanj u zgradi ove općine organiziralo je krajem decembra javnu raspravu o temi “Sanacija i obnova poplavljenog područja na teritoriji općina Kakanj˝.

Cilj javne rasprave bio je poboljšanje dijaloga između lokalne vlasti i građana u vezi sa procesom obnove, a sve u svrhu transparentnosti pri procesu obnove.

Javna rasprava Mreže 'BRANA' u Prnjavoru: Štete od poplava 10 miliona KM

Izvor: Mreža 'BRANA' | 5 January 2016

Centar za lokalni i regionalni razvoj iz Dervente kao članica Mreže “BRANA”, u saradnji sa opštinom Prnjavor je krajem decembra prošle godine u skupštinskoj Sali opštine Prnjavor, organizovao sastanak o temi “Posljedice poplava i obnova poplavljenog područja na teritoriji opštine Prnjavor“.

Najava javnih rasprava u Prnjavoru, Kaknju i Loparama

Izvor: Mreža 'BRANA' | 23 December 2015

Mreža 'BRANA' najavljuje održavanje tri javne rasprave u četvrtak, 24.12.2015 u tri različite opštine na području Bosne i Hercegovine.

Treći medijski kombi Mreže 'BRANA': Bez donatorske pomoći ne bi bilo obnove u Derventi

Izvor: Mreža 'BRANA' | 22 December 2015

Udruženje INFOHOUSE, kao član Mreže 'BRANA', jučer je organiziralo treći medijski kombi putem kojeg je novinarima iz nekoliko redakcija iz Bosne i Hercegovine omogućeno da posjete poplavljena područja u opštinama Derventa i Brod.

Građani Lukavca informisani o procesu oporavka nakon poplava

Izvor: Mreža 'BRANA' | 18 December 2015

Udruženje građana “Justicia” iz Srebrenika, kao članica Mreže “BRANA”, u saradnji sa općinom Lukavac u četvrtak 17.12.2015. godine u Domu kulture organiziralo je javnu raspravu o temi “Informisanje građana o procesu obnove nakon poplava 2014 godine na području općine Lukavac”.

Poziv na javnu raspravu Mreže 'BRANA' u Lukavcu

Izvor: Mreža 'BRANA' | 16 December 2015

Udruženje građana “Justicia” iz Srebrenika, kao članica mreže “BRANA”, u saradnji sa općinom Lukavac, vas pozivaju da prisustvujete javnoj raspravi o temi “Informisanje građana o procesu obnove nakon poplava 2014. godine na području općine Lukavac”.

Mreža 'BRANA': Održana javna rasprava o poplavama i oporavku u Bihaću i USK

Izvor: Mreža 'BRANA' | 14 December 2015

U organizaciji Udruženja ABC kao jedne od 23 članica Mreže 'BRANA' u Bihaću je održana javna tribinu na temu ''Poplave i oporavak od poplava u Bihaću i Unsko-sanskom kantonu''.

Rasprava Mreže 'BRANA': Štete u Kladnju 11 miliona KM, obnova još traje

Izvor: Mreža 'BRANA' | 14 December 2015

U Kladnju je protekle sedmice održana javna rasprava o realizaciji donatorskih sredstava nakon poplava 2014, na kojoj je, u uvodnom dijelu, predstavnik Centra za razvoj i podršku iz Tuzle kratko prezentirao ulogu Mreže 'BRANA', s akcentom na transparentnost utroška stranih i domaćih donatorskih sredstava na sanaciju šteta nakon poplava.

Javna rasprava Mreže 'BRANA' u Kladnju

Izvor: Mreža 'BRANA' | 11 December 2015

Centar za razvoj i podršku Tuzla, i Centri civilnih inicijativa (CCI) u saradnji sa općinom Kladanj, vas pozivaju na okrugli sto u okviru kojeg će biti upriličena javna rasprava o temi „Praćenje i analiza realizovanih donatorskih sredstava nakon poplava 2014. u općini Kladanj – Mreža BRANA“. Okrugli sto će biti održan u petak 11.12.2015. godine u 11:00 sati u multimedijalnoj sali općine Kladanj.

O štetama od poplava na području USK razgovara se u Bihaću

Izvor: Mreža 'BRANA' | 11 December 2015

Javna tribina Mreže 'BRANA' će se održati u sali Kulturnog centra Bihać u petak (11.12.2015.) sa početkom od 10 sati.

Na javnoj tribini svoje dosadašnje i buduće aktivnosti građanima će prezentirati Uprava civilne zaštite grada Bihaća i Crveni križ USK-a, a koji će biti i na raspolaganju da odgovore na sva pitanja zainteresiranih. 

Poziv na javnu tribinu Mreže 'BRANA' u Doboju - 10.decembar,2015

Izvor: Mreža 'BRANA' | 9 December 2015

Cilj ove tribine pod nazivom„Transparentnost procesa oporavka u poplavom uništenim područijima” je da se kroz otvoren dijalog razmjene mišljenja i stavovi, te razmotri tok obnove, dodjelu donacija i osvrne na pozitivna i negativna iskustva koja će doprinijeti preventivnom djelovanju u slučajevima poplava. 

Javna rasprava Mreže 'BRANA': Opština Brod nezaštićena od poplava

Izvor: Mreža 'BRANA' | 7 December 2015

Centar za lokalni i regionalni razvoj – član mreže “BRANA”, u saradnji sa opštinom Brod je 04. decembra 2015. godine u skupštinskoj sali opštine Brod, organizovao sastanak o temi “Posljedice poplava i potrebe za oporavkom u opštini Brod nakon poplava“.

 

Javna rasprava Mreže 'BRANA' održana u Srebreniku

Izvor: Mreža 'BRANA' | 4 December 2015

Udruženje građana “Justicia” iz Srebrenika, kao članica mreže “BRANA”, u saradnji sa općinom Srebrenik, u četvrtak 3.12.2015 godine, u sali za sastanke motela Gradina, organiziralo je javnu raspravu o temi “Informisanje građana o procesu obnove nakon poplava u 2014. godini na području općine Srebrenik”.

Mreža 'BRANA' predstavljena u Modriči i Šamcu

Izvor: Mreža 'BRANA' | 3 December 2015

Proteklih nekoliko dana na području Modriče i Šamca održana je javna kampanja na kojoj je predstavljen rad Mreže 'BRANA' odnosno građanima je omogućeno da se upoznaju sa načinima na koje mogu prijaviti eventualne zloupotrebe vezane za proces obnove nakona poplava.

Poziv na javnu raspravu Mreže “BRANA” u Srebreniku

Izvor: Mreža 'BRANA' | 2 December 2015

Udruženje građana “Justicia” iz Srebrenika, kao članica Mreže “Brana”, u saradnji sa općinom Srebrenik, vas poziva na javnu raspravu o temi “Informisanje građana o procesu obnove nakon poplava 2014 godine na području općine Srebrenik”.

Predstavljanje Mreže 'BRANA' u Doboju i Doboj Jugu

Izvor: Mreža 'BRANA' | 27 November 2015

Proteklih nekoliko dana na području Doboja i Doboj Juga održana je javna kampanja na kojoj je predstavljen rad Mreže 'BRANA' odnosno građanima je omogućeno da se upoznaju sa načinima na koje mogu prijaviti eventualne zloupotrebe vezane za proces obnove nakona poplava. 

Kampanja za predstavljanje Mreže 'BRANA' u Zavidovićima, Žepču i Maglaju

Izvor: Mreža 'BRANA' | 20 November 2015

Proteklih nekoliko dana na području Zavidovića, Maglaja i Žepča održana je javna kampanja na kojoj je predstavljen rad Mreže 'BRANA' odnosno građanima je omogućeno da se upoznaju sa načinima na koje mogu prijaviti eventualne zloupotrebe vezane za proces obnove nakona poplava.

 

 

Održana javna rasprava Mreže 'BRANA' o utrošku donacija u Olovu

Izvor: Mreža 'BRANA' | 19 November 2015

Centar za razvoj i podršku Tuzla, kao članica Mreže 'BRANA' u saradnji sa općinom Olovo, u utorak, 17.11.2015. godine u Skupštinskoj sali općine Olovo održali su javnu raspravu o temi „Praćenje i analiza realizovanih donatorskih sredstava nakon poplava 2014. u općini Olovo – Mreža BRANA“ 
Cilj javne rasprave bio je unapređenje dijaloga između lokalne vlasti i građana u vezi sa procesom obnove, te poboljšanje njegove efikasnosti, sa naglaskom na naredne korake i interes za poboljšanjem.

Javna rasprava Mreže 'BRANA' u Bratuncu: Kako napreduje oporavak od poplava ?

Izvor: Mreža 'BRANA' | 19 November 2015

Javna rasprava “Proces obnove nakon poplava, podjela donacija i preventivno djelovanje u slučajevima poplava” u opštini Bratunac, održana je u četvrtak, 18.11.2015. godine.

Javna rasprava Mreže 'BRANA' u Novom Gradu: građani informisani o štetama i dobijanju pomoći

Izvor: Mreža 'BRANA' | 19 November 2015

Udruženje građana "DON" nastavlja sa organizovanjem javnih rasprava u sklopu projekta Mreža "BRANA". Danas je u sali Skupštine opštine Novi Grad organizovana javna rasprava na temu “Informisanje građana o obimu šteta od poplava iz 2014-te godine i mogućnostima dobijanja pomoći”.

Poziv na javnu raspravu Mreže 'BRANA' u Bratuncu

Izvor: Mreža 'BRANA' | 17 November 2015

U srijedu, 18.11.2015. godine sa početkom u 12:00 časova u Skupštinskoj sali opštine Bratunac održat će se Javna rasprava „Proces obnove nakon poplava, podjela donacija i preventivno djelovanje u slučajevima poplava“.
Udruženje žena „Priroda“ Bratunac koja je članica Mreže Brana poziva sve zainteresovane da učestvuju i daju svoj doprinos temi kako bi došli do konkretnih prijedloga za preventivno djelovanje u slučajevima poplava.

Javna rasprava Mreže 'BRANA': Kako su potrošene donacije u opštini Doboj Istok?

Izvor: Mreža 'BRANA' | 16 November 2015

U sali Međunarodnog Foruma Solidarnosti – EMMAUS u Doboj Istoku, u sklopu projekta Mreža 'BRANA', organizovana je javna rasprava na temu „Rezultati obnove šteta od posljedica poplava koje su zadesile općinu Doboj Istok tokom 2014. godine - predstavljanje projekta mreža „BRANA”. Na javnoj raspravi su učestvovali građani, predstavnici lokalne uprave, predstavnici komisije za popis štete, predstavnici mjesnih zajednica, privrednici, predstavnici Javnih preduzeća i civilne zaštite, NVO.

Poziv na javnu raspravu Mreže 'BRANA' u Olovu

Izvor: Mreža 'BRANA' | 16 November 2015

Centar za razvoj i podršku Tuzla, i Centri civilnih inicijativa (CCI) u saradnji sa općinom Olovo, vas pozivaju na javnu raspravu na temu „Praćenje i analiza realizovanih donatorskih sredstava nakon poplava 2014. u općini Olovo – Mreža BRANA“. Javna rasprava će biti održan u utorak, 17.11.2015. godine u 11:00 sati u sali za sastanke općinskog vijeća Olovo. Cilj okruglog stola je unapređenje dijaloga između lokalne vlasti i građana u vezi sa procesom obnove, te poboljšanje njegove efikasnosti, sa naglaskom na naredne korake i interes za poboljšanjem.

Poziv na javnu raspravu Mreže 'BRANA' u Vogošći

Izvor: Mreža 'BRANA' | 16 November 2015

„Sanacija i obnova popavljenog područja na teritoriji Vogošće'

Institut za razvoj mladih KULT koji je članica Mreže „BRANA“ Vas poziva na javnu diskusiju „Sanacija i obnova poplavljenog područja na teritoriji općine Vogošća“.
Javna diskusija bit će održana u utorak, 17.11.2015, u 12.00 sati u sali općine Vogošća (Ul. Jošanička 80). 

Poziv na javnu raspravu Mreže 'BRANA' u Doboj Istoku

Izvor: Mreža 'BRANA' | 12 November 2015

Udruženje Centar za razvoj civilnog društva BiH u sklopu aktivnosti iz projekta Mreža „ BRANA“ koji se realizuje i za područje općine Doboj Istok, vas poziva da učestvujete na javnoj raspravi pod nazivom „ Rezultati obnove šteta od posljedica poplava koje su zadesile općinu Doboj Istok tokom 2014. godine - predstavljanje projekta mreža „ BRANA“ „ koja će se održati u petak, 13.11.2015 godine u prostorijama MFS - EMMAUS u Klokotnici ( bivši 'Leptir') sa početkom u 10,00 sati.

VIDEO PRILOG: Obnova nakon poplava u Bratuncu i Zvorniku

Izvor: Mreža 'BRANA' | 6 November 2015

Obnova nakon poplava na području Bratunca i Zvornika odvija se sporo i uglavnom zahvaljujući pomoći različitih donatora. Mreža 'BRANA' utvrđuje način utroška sredstava na terenu i prisutna je u ove dvije opštine. Ovo je prvi prilog iz serije od njih sedam kroz koje će se prikazati proces obnove poplavljenih područja, ali i rad Mreže 'BRANA' na terenu. Prilog je pripremilo Udruženje 'Prijatelji Srebrenice' iz Srebrenice. Autor je Vladan Mrakić.

 

Kako je obnovljena Derventa nakon prošlogodišnjih poplava?

Izvor: Mreža 'BRANA' | 5 November 2015

U Derventi je danas u organizaciji Centra za lokalni i regionalni razvoj, članice Mreže 'BRANA', održan okrugli sto na kojem je razmotren napredak u obnovi poplavljenih područja opštine Derventa te problemi koji koče obnovu. Okrugli sto kojem su prisustvovali predstavnici lokalnih vlasti, institucija, međunarodnih organizacija i medija, upoznati su sa situacijom na području ove opštine.

Poziv na sastanak - sanacija i obnova poplavljenog područja na teritoriji Dervente

Izvor: Mreža 'BRANA' | 4 November 2015

Centar za lokalni i regionalni razvoj, članica Mreže 'BRANA' poziva vas na sastanak pod nazivom 'Sanacija i obnova poplavljenog područja na teritoriji opštine Derventa' koji će biti održan u četvartak, 05.11 sa početkom u 12.00 sati u hotelu 'Biser' u Derventi.

Kako je podijeljena pomoć za poplavljene: traktore poklanjala braća, motorne pile uzimao lažni Marko

Izvor: Branka Mrkić-Radević, zurnal.info | 4 November 2015

Traktor koji je udruženje Bosper iz Tuzle dobilo od Federalne vlade samo je jedan od 75 traktora koliko je podijeljeno u Federaciji BiH. Radi se, podsjećamo, o donaciji Kine BiH presumjerenoj stanovništvu pogođenom poplavama.

Iako je traktor poklonjen Bosperu bio namijenjen za pomoć stanovništvu Tuzlanskog kantona koje su zadesile teške poplave on i danas stoji u krugu ovog udruženja. Otkako je dopremljen nikada nije pokrenut ni upotrebljavan. Propada već više od godinu dana jer nema zakonske osnove za njegovu registraciju. Sve zbog netransparentne podjele na koju Žurnal upozorava odavno.

Javna rasprava Mreže 'BRANA' održana u Kostajnici

Izvor: Mreža 'BRANA' | 27 October 2015

U sali Skupštine opštine Kostajnica, UG "DON" je u sklopu projekta Mreža BRANA organizovao Javnu raspravu na temu “Informisanje građanao obimu šteta od poplava iz 2014-e godine i mogućnostima dobijanja pomoći”.
Cilj Javne rasprave je bio informisati građane o štetama nastalim u poplavama iz 2014-e godine na području opštine Kostajnica, o do sada dobijenoj pomoći i eventualnim mogućnostima za dobijanje pomoći za ugrožene u poplavama u budućnosti.

Kako unaprijediti proces oporavka poplavom uništenih područja Vukosavlja?

Izvor: Mreža 'BRANA' | 23 October 2015

U opštini Vukosavlje održana je javna rasprava posvećena procesu opravka od poplava iz 2014.godine. 
Održavanjem javne rasprave otvoren je zajednički dijalog između predstavnika lokalne zajednice Opštine Vukosavlje, građana, privrednika, ali i drugih interesnih skupina, oštećenih poplavama. Na ovaj način okupile su se zainteresovane strane koje su na bilo koji način učestovale u postupku dodjele pomoći, za rješavanje određenih nejasnoća, koje su nastale tokom dodjele pomoći. Ujedno, učesnici rasprave su dali doprinos unapređenju postupka dodjele pomoći/saniranja šteta od poplava.

Poziv na javnu raspravu Mreže 'BRANA' u Kostajnici

Izvor: Mreža 'BRANA' | 22 October 2015

U petak, 23.10.2015. godine u sali Skupštine opštine Kostajnica sa početkom u 14:00 časova, UG 'DON' kao članica Mreže 'BRANA' organizuje javnu raspravu o temi “Informisanje građana o obimu šteta od poplava iz 2014-e godine i mogućnosti dobijanja pomoći”.

Poziv na javnu raspravu Mreže 'BRANA' u opštini Vukosavlje

Izvor: Mreža 'BRANA' | 21 October 2015

Mreža 'BRANA' u saradnji sa opštinom Vukosavlje u četvrtak, 22.10 sa početkom u 10 sati organizira javnu raspravu o procesu oporavka od prošlogodišnjih poplava na području ove lokalne zajednice. Javna rasprava se odvija pod nazivom 'Kako unaprijediti proces oporavka poplavom uništenih područja na području opštine Vukosavlje', u kojoj su procijenjen štete već od 9,6 miliona KM. U prilogu pogledajte poziv na ovu javnu raspravu.

'Vremenska kapsula' - nova inicijativa Misije USAID-a u BiH

Izvor: Mreža 'BRANA' | 16 October 2015

Misija USAID-a u BiH pokrenula je novu inicjativu kojom želi potaći građane naše zemlje da svojim idejama grade bolju budućnost. Sve ideje za narednih 20 godina biće pohranjene u svojevrsnu vremensku kapsulu koja će biti pohranjena u Zemaljskom muzeju BiH i otvorena 2035.godine. Inicijative je pokrenuta povodom obilježavanja 20 godina djelovanja USAID-a u BiH.

 

 

U Bijeljini održana javna rasprava o obnovi nakon poplava

Izvor: Mreža 'BRANA' | 14 October 2015

Javna rasprava na temu „Približavanje rada javnih institucija u BiH,  privatnog sektora , donatora i civilnog društva u procesu obnove štete nastale tokom poplava 2014. godine” realizovana je u srijedu 14. oktobra 2015. godine u velikoj sali Gradske uprave Bijeljina. Tom prilikom prisutnima su se obratili: u ime Grada Bijeljine savjetnik gradonačelnika prof. Vlado Simeunović; Ana Lučić, menadžerica Mreže 'BRANA' i Tamara Zrnović, Helsinški odbor za ljudska prava u RS. Učesnici javne rasprave su bili privredni subjekti, predstavnici institucija obrazovanja, predstavnici nevladinih organizacija, kao i predstavnici mjesnih zajednica na području Bijeljine. 

Najava javne rasprave Mreže 'BRANA' u Bijeljini

Izvor: Mreža 'BRANA' | 13 October 2015

Javna rasprava pod nazivom „Približavanje rada javnih institucija u BiH,  privatnog sektora , donatora i civilnog društva u procesu obnove štete nastale tokom poplava 2014. godine” bit će održana  u srijedu 14. oktobra 2015. godine u velikoj sali Gradske uprave u periodu od 12:00 – 14:00 časova. Cilj ove rasprave je unapređenja dijaloga između vlasti i građana u vezi sa procesom obnove štete nastale poplavom. Tom prilikom prisutnima će se u ime opštine obratiti savjetnik gradonačelnika prof. Vlado Simeunović.

Klix.ba u fabrici Omorika u Doboju: Pogledajte kako nastaju plastične boce

Izvor: klix.ba | 8 October 2015

U fabrici Omorika, u kojoj se proizvode plastične boce, na svu sreću, u velikim poplavama nisu stradale mašine za proizvodnju, nego samo sirovina, a šteta je procjenjena na 350.000 KM.

Kako za Klix.ba navodi Dušan Bokan, direktor firme Omorika, preduzeće je uspješno vraćeno na noge uz pomoć sredstava koje su dobili od USAID-a i švedske vlade, a dio sredstava obezbjeđen je i iz fonda Vlade Republike Srpske.

Maglaj ljepši nego ikad: Nakon poplava, u gradu obnovljene sve javne ustanove

Izvor: klix.ba | 7 October 2015

Ekipa portala Klix.ba posjetila je Maglaj, jedan od gradova koji je najviše stradao u velikim poplavama koje su našu zemlju zadesile u maju 2014. godine. Danas je Maglaj skoro u potpunosti oporavljen i slobodno možemo reći, ljepši nego ikada.

Ljudi iz Doboja još uvijek gledaju u nebo i mole Boga da ne bude novih poplava

Izvor: klix.ba | 7 October 2015

Gradska toplana u Doboju jedno je od preduzeća koje je pretrpjelo veliku štetu za vrijeme katastrofalnih poplava koje su Bosnu i Hercegovinu zadesile u maju 2014. godine. Danas je Doboj u velikoj mjeri obnovljen, a Toplana je definitivno jedna od pozitivnih priča. Ipak, bez obzira na saniranja uništenih objekata, rad na prevenciji od novih poplava u ovom gradu je zakazao, te građani i dalje strahuju od novih poplava.

Drugi medijski kombi Mreže 'BRANA' u Doboju i Maglaju

Izvor: Mreža 'BRANA' | 3 October 2015

Drugi medijski kombi koji je organizovala Mreža 'BRANA' posjetio je tokom petka, 02.oktobra,2015., područja grada Doboja i općine Maglaj kako bi se predstavnici medija i istaknuti aktivisti sa društvenih mreža iz Bosne i Hercegovine mogli uvjeriti kako se vrši obnova nakon prošlogodišnjih poplava odnosno kako su utrošene donacije namijenjene za ovu svrhu.

KAKO JE PODIJELJENA POMOĆ ZA POPLAVLJENE

Izvor: zurnal.info | 1 October 2015

Magazin Žurnal je više puta pisao o netransparentnoj podjeli mehanizacije namijenjenima poplavljenima u BiH. Ovoga puta donosi konkretne primjere i imena podjele u Republici Srpskoj. 

Mreža 'BRANA': U Zvorniku održana javna rasprava o obnovi nakon poplava

Izvor: Mreža 'BRANA' | 1 October 2015

U organizaciji Mreže 'BRANA' u Zvorniku je u utorak održana javna rasprava, kako bi se unaprijedio dijalog između vlasti i građana u vezi sa procesom obnove, te unaprijedila njegova efikasnost, sa naglaskom prema narednim koracima i interesu za poboljšanjem.

U Prijedoru održana javna rasprava o obnovi nakon poplava

Izvor: Mreža 'BRANA' | 30 September 2015

U hotelu “Prijedor” u Prijedoru organizovana je Javna rasprava o temi “Zadovoljstvo korisnika primaoca pomoći nakon poplava – informisanost građana o mogućnostima dobijanja pomoći”. Cilj Javne rasprave je bio prenijeti utiske građana o do sada dodijeljenoj pomoći i pružiti informacije javnosti o mogućnostima dobijanja pomoći.

Doboj: Zarada na poplavama i opštinski dug

Izvor: Mediacentar Online | 4 September 2015

Blizu 1.330.000 maraka stajao je rad 12 preduzeća koja je u maju prošle godine zbog poplava za rad na terenu angažovala lokalna vlast u Doboju, jednom od najviše stradalih gradova tokom prirodne nesreće u BiH.

Dva minareta i dva tornja: Bitka za naše polje

Izvor: Mediacentar Online | 4 September 2015

Smješten u dolini rijeke Bosne i okružen šumovitim brdima, Žepče na prvi pogled odaje utisak idiličnog centralnobosanskog gradića, pored magistralnog puta M-17. Slučajni prolaznik će prvo primijetiti kako se dva džamijska minareta ogledaju s dva crkvena tornja. Ali posljedice lanjskih katastrofalnih poplava srušile su privid multikulturalne harmonije.

Vlast zaboravila katastrofu: Zbog spore obnove nasipa građani strahuju od novih poplava

Izvor: Mediacentar Online | 4 September 2015

Na nekoliko mjesta duž obale rijeke Bosne gdje su poplave napravile najviše štete urađeno je vrlo malo ili gotovo ništa na obnavljanju sistema zaštite od poplava. Istražili smo u kakvom je stanju sistem zaštite od poplava godinu poslije najvećih poplava u posljednjih 30 godina.

Politička zloupotreba prirodne nesreće

Izvor: Mediacentar Online | 4 September 2015

Sredstva koja je za obnovu Osnovne škole “Vuk Stefanović Karadžić” obećao premijer Srbije Aleksandar Vučić nikad nisu stigla u Doboj.

Borci mira

Izvor: Mediacentar Online | 4 September 2015

Poplave koje su u maju mjesecu 2015. godine pogodile Bosnu i Hercegovinu, ostavile su brojne porodice bez krova nad glavom. U Topčić Polju, u kojem je prije poplava živjelo oko 1.000 stanovnika, poplava je uništila oko 80 kuća. Ugovori za obnovu tih kuća su potpisani, ali obnova ide veoma sporo.

Ljudski faktor u poplavama: Prokletstvo siromaštva ili stanje svijesti

Izvor: Mediacentar Online | 4 September 2015

Prošlo je nešto više godinu od prošlogodišnjih poplava, a obnova porušenih domova i popravka puteva još nije završena. Iza tragičnih ljudskih sudbina krije se mnogo važnije i vrlo osjetljivo pitanje o ulozi stanovnika Bosne i Hercegovine u poplavama te njihovim navikama koje su povećale obim šteta.

Građani žrtve poplava u sjeni stranačkih obračuna

Izvor: Mediacentar Online | 4 September 2015

Gotovo u svim manjim općinama u Tuzlanskom kantonu novac koji je nakon poplava namijenjen za rekonstrukciju, prije prošlogodišnjih općih izbora, korišten je u “predizborne svrhe”. Trend je nastavljen i u februaru tokom prijevremenih izbora za načelnika Kalesije, kada je, osim kupovine podrške za kandidate, novac za žrtve poplava postao i alat za rješavanje unutarstranačkih sukoba.

Šikulje godinu dana poslije: potraga za krivcem

Izvor: Mediacentar Online | 4 September 2015

Prema procjenama samog Rudnika Kreka, ovo je društvo u prošlogodišnjim poplavama pretrpjelo višemilionske direktne štete, te one indirektne zbog gubitka prozivodnje u iznosu od oko 27 miliona KM.

Mreža 'BRANA' predstavljena u Modriči

Izvor: Mreža BRANA | 27 August 2015

Mreža 'BRANA' predstavljena je danas novinarima koji svojim izvještavanjem pokrivaju područja opština Modriča i Vukosavlje. Mrežu je na događaju nazvanom 'Pričajmo zajedno' predstavila lokalna partnerska organizacija Nezavisni biro za razvoj iz Modriče odnosno njen izvršni direktor Enver Sarvan. 

MISTERIJA KINESKE DONACIJE: Gdje je završilo 180 traktora namijenjenih žrtvama poplave?

Izvor: Branka Mrkić-Radević | 8 November 2014

Više od tri mjeseca nakon uručivanja ključeva traktora glavni akteri ove priče ne žele razgovarati. Iako je trenutak primopredaje traktora ovjekovječen pred kamerama, tvrde da o svemu - ne znaju ništa

AMERIČKA AMBASADA PITA: Gdje je nestalo pola milijarde eura za oporavak od poplava?

Izvor: David Barth i Scott Miller | 18 September 2014

Na stranici Američke ambasade u BiH oštar tekst o odgovornosti vlasti napisali su David Barth, direktor misije Američke agencije za međunarodni razvoj u BiH i pukovnik Scott Miller, vojni ataše. Sa zadovoljstvom ga prenosimo.

MREŽA ACCOUNT: Stižu prve prijave zloupotrebe humanitarne pomoći

Izvor: ACCOUNT | 28 May 2014

Većina građana se žali da pomoć ne stiže u prave ruke, da se hrana, voda i druge potrepštine šalju u privatna skladišta ili skladišta pojedinih trgovina, te da se pomoć dijeli u zavisnosti od stranačke pripadnosti.