O projektu

Pomoć pčelarima u Opštini Šamac kroz Udruženje Maslačak

Info

Donator: SAD, Švedska
Implementator: SAD i Švedska
Korisnici: 14 pčelara

Status: Završen
Početak: 27 October 2014
Kraj: 20 April 2015

Novosti

Isporučeni materijali u upotrebi

Komentar korisnika

Aco Malić, predsjednik Udruženja pčelara "Maslačak" Šamac

"U katastrofalnoj prošlogodišnjoj poplavi smo izgubili 595 pčelinjih društava. Procijenjena šteta je preko 300.000 KM. Preko 50 % opštine Šamac je ostalo bez pčela, što je pogubno za jednu teritoriju. Te pčele su ili uginule ili odletjele. Preko Saveza uduženja pčelara smo ušli u sanaciju štete kroz projekat FARMA i SIDA, finansirani od USAID-a. Po završetku evidentiranja šteta kod pčelara pristupilo se nadoknadi opreme (košnice, vrcaljke, bačve, dimilice odijela i dr.) a po završetku ove faze pristupilo se nabavci pčelinjih društava, koje su pčalari sami finansirali. Sa predstavnicima USAID-a je bila fantastična saradnja. Projekat je 100 % uspio. Uspjeli smo obnoviti oko 80 % pčelinjih zajednica do početka proljećne paše. Dobili smo i nove članove udruženja i podigli smo rad udruženja na viši nivo, na čemu se posebno zahvaljujemo donatoru. Donatori su obezbijedili i edukaciju pčelara kroz predavanja stručnjaka iz ove oblasti, što je velika pomoć pčelarima. Svaka nova edukacija, posebno mladih kroz ogledne pčelinjake, povećala bi broj pčelara i pčelinjih zajednica."

Simo Mojsić, pčelar iz Šamca

"U poplavi sam izgubio kompletan pčelinjak od 132 košnice sa kompletnom proizvodnjom pčelinjih proizvoda. Od USAID-a sam dobio 132 košnice, vrcaljku, hranu za pčele, dimilice i drugu uništenu opremu, što mi je omogućilo da obnovim dobar dio pčelinjaka. Ja sam prezadovoljan donacijom USAID-a, jer bez toga bih veoma teško obnovio pčelinjak i proizvodnju meda. Svaka nova donacija koja bi bila za nabavku pakerice, dozerki, sterilizatora i slično bi samo pomogla u daljem razvoju ove proizvodnje i povećanju pčelinjih proizvoda."

Branislav Krstanović, Novo Selo, opština Šamac

"U poplavi sam izgubio komplet pčelinjak od 62 košnice pune meda, vrcaljku, saće, pribor i drugo. Od USAID-a sam dobio nove košnice i sav izgubljeni pribor i materijal. Veoma sam zahvalan donatoru na pomoći, jer bez njih bih veoma teško obnovio pčelinjak. Posebna zahvalnost ide donatoru što su oni prvi i jedini prepoznali potrebu da se obnovi ova vrsta proizvodnje. Za sada sam obnovio oko 60 % pčelinjaka a ako bi mi se još malo pomoglo, mogao bih obnoviti cijeli pčelinjak i proizvodnju."

Mirko Mićić, Novo Selo, opština Šamac

"U poplavi su mi stradala 34 pčelinja društva od 39 koliko sam imao. Od USAID-a sam dobio 34 nove košnice sa pripadajućom opremom i prehranom. Ja sam prezadovoljan donacijom i puno se zahvaljujem donatoru na pomoći bez koje bih veoma teško obnovio pčelinja društva i vjerovatno bi mi trebalo nekoliko godina za to."

Joco Lujić, Donja Crkvina, opština Šamac

"U katastrofalnoj poplavi iz maja 2014. godine mi je bilo poplavljeno cijalo imanje. Pretrpio sam ogromnu štetu. Između ostalog stradalo mi je i 45 pčelinjih društava sa kompletnom opremom i repromaterijalom, pa čak i rezervna oprema. Zahvaljujući donaciji USAID-a dobio sam sve košnice, vrcaljku i drugu opremu koja mi je uništena. Odmah po dobijanju košnica pristupio sam nabavci pčelinjih društava, da bih što prije počeo sa proizvodnjom meda i ostalih pčelinjih proizvoda. Sa predstavnicima donatora sam imao odličnu saradnju. U međuvremenu sam obnovio sva uništena pčelinja društva, pa sam čak i povećao broj košnica. Mnogo sam zahvalan donatoru na pomoći, bez koje bi mi trebalo nekoliko godina da se vratim u stanje pre polave."

Mićo Novaković, Donja Crkvina, opština Šamac

"Meni je u poplavi stradalo 16 pčelinjih društava sa pripadajućom opremom. Cjelokupno imanje mi je bilo poplavljeno i šteta mi je ogromna. Od USAID-a sam dobio donaciju koja mi je omogućila da nabavim sve uništene košnice sa opremom i potrebnim materijalom. Pčelinja društva sam nabavljao samostalno, kao i ostali pčelari. Sa predstavnicima donatora je bila odlična saradnja. Veoma sam zahvalan USAID-u na donaciji, zato što sam tim sredstvima obnovio pčelinjak. Bio bih zahvalan i bilo bi dobro ako bi nam neko pomogao u nabavci hrane za prezimljavanja, koja bi nam omogućila da sačuvamo broj i snagu društava."

O donatoru

+ Pročitaj više

Posjeti stranicu donatora

O donatoru

+ Pročitaj više

Posjeti stranicu donatora

Drugi projekti u blizini

Podržano od: