O projektu

EU Program za oporavak od poplava planira obnoviti ukupno 4,000 stambenih jedinica najosjetljivij kategorijama stanovništva u područjima koja su nastradala u poplavama, širom Bosne i Hercegovine. U Srpcu, ukupno 49 kuća će biti sanirano. Koristi porodicama iz najosjetljivijih segmentana društva, porodicama na socijalnoj pomoći ili u nepovoljno socio-ekonomskoj situaciji.

Info

Donator: EU
Implementator: UNDP
Korisnici: 49 porodica

Status: Završen
Početak: 15 August 2014
Kraj: 15 October 2015

Novosti

49 kuća je završeno

Komentar korisnika

Ljubica Markozić, selo Povelič Srbac

Stara kuća u kojoj smo živjeli, ja, moj nepokretni suprug i dva sina sa dvoje maloljetne djece, u prošlogodišnjim poplavama je potpuno uništena i tu se nije imalo šta spašavati, uništeno je sve. Pored kuće stradala nam je stoka (svinje i kokoši), kao i bašta od čega smo živjeli, s obzirom da u našoj porodici niko nema stalan posao. Moj sin je prije poplava počeo graditi novu kuću, zahvaljujući pomoći koju smo dobili od UNDP-a uspjeli smo da pokrijemo kuću, izmalterišemo i okrečimo zidove kuće, ugradimo unutrašnju i vanjsku stolariju (prozore i vrata), kao i da opremimo kupatilo (postavimo pločice, kadu, lavabo, wc školjku). Prezadovoljni smo sa pomoći koju smo dobili, očekujemo da će nam neko u narednom periodu pomoći da kupimo veš mašinu i električni šporet. S obzirom da u našoj porodici niko nije zaposlen, potrebna nam je pomoć u stoci i sadnom materijalu za narednu godinu.

Mara Savić, selo Povelič, Srbac

Tokom prošlogodišnjih majskih poplava, voda mi je poplavila kuću i zadržala se u kući više od sedam dana. Poslije poplave je ostao mulj i smrad. U kući su mi stradale sve stvari, podovi, zidovi, namještaj, bijela tehnika. Pored oštećenja u kući voda mi je odnijela sva drva, kokoši, uništila baštu i kukuruzno polje. Zahvaljujući pomoći i donaciji UNDP-a postavljena mi je nova stolarija na kući (4 vrata i 4 prozora), pokrivena nastrešnica ulaza u kuću, postavljene pločice u dvije sobe i popravljen dio oštećenog krova na kući. Nisam očekivala ni ovoliko, ali hvala svima koji su mi pomogli u ovim teškim trenucima. Očekujem u narednom periodu da će mi neko pomoći da kupim šporet na drva, veš mašinu i jedan ormar da mogu smjestiti svoju garderobu.

Nebojša Tovilović, selo Povelič, Srbac

U prošloj godini poplavljeni smo tri puta, voda nam je uništila podove, stradao nam je namještaj, bijela tehnika i stolarija. Od UNDP-a dobili smo pomoć koja je iskorištena za zamjenu vanjske i unutrašnje stolarije, te opremanje kupatila (lavabo, kada, wc školjka). Zadovoljni smo sa pomoći koju smo dobili, s obzirom na naša ranija negativna iskustva kada je u pitanju pomoć, kaže Branka Tovilović, koja živi u zajedničkom domaćinstvu sa svekrom, svekrvom, bakom, mužem i dvoje maloljetne djece. Zadovoljni smo brzinom i kvalitetom izvedenih građevinskih radova. Što se tiče naše porodice, mi se u narednom periodu moramo fokusirati na nabavku namještaja i bijele tehnike i nastaviti sa životom.

Anđa Ožegović, selo Lilići, Srbac

Šteta od prošlogodišnjih poplava su bile velike, u kući su mi uništeni podovi, ležajevi stolarija i zidovi. Voda mi je oštetila i pomoćne objekate, uništila njive pod kukuruzom i djetelinom, odnijela dva puna koša kukuruza, podavila stoku (kokoši i svinje). Zahavaljujući donaciji UNDP-a, Anđi Ožegović iz sela Lilića postavljen je nova stolarija na njenoj porodičnoj kući, zamjenjena četiri prozora i ulazna vrata. U kući su postavljene i nove podne pločice. Zahvalana sam svima koji su pomogli meni, ali i mojim komšijama u ovim teškim vremenima jer smo u poplavama izgubili sve. Veoma sam zahvalna na dodjeljenoj pomoći, takođe sam zadovoljna i sa kvalitetom izvedenih radova. Nadam se da će mi u narednom periodu neko pomoći da nabavim električni šporet i šporet na drva.

Bogdan Kotoraš, selo Kukulje, Srbac

Naša kuća je u toku prošlogodišnjih poplava poprilično oštećena. U kući nam je stradao namještaj, oštećeni podovi, stolarija i zidovi objekta. Takođe u toku prošlogodišnjih poplava stradala nam je štala i dio stočnog fonda (dvije krmače, osam prasadi i stotinu kokošiju). Uništen nam je plastenik, bašta, njive pod kukuruzom, ječmom i pšenicom. Zahvaljujući sredstvima koja smo dobili od UNDP-a uspjeli smo zamjeniti unutrašnju i vanjsku stolariju na kući (vanjska vrata, četiri prozora i četvera unutrašnja vrata) Takođe, zahvaljujući ovoj donaciji uspjeli smo postaviti podne pločice u kući, te opremiti kupatilo (postavljene zidne i podne pločice u kupatilu, postavljen novi lavabo, bojler, wc školjka). Milijana Kotoraš i Bogdan Kotoraš ne kriju zadovoljstvo i zahvalnost donatoru na pruženoj pomoći, jer su svoju kuću u potpunosti sanirali. Kako je poljoprivreda osnovni izvor prihoda ove porodice, bili bi veoma zadovoljni da im neko u narednom periodu pomogne u nabavci sadnog materijala i jednog plastenika.

Bogdan Kresojević, Povelič, Srbac

Šteta od majskih poplava je bila velika, u kući su mi uništeni podovi, namještaj stolarija i zidovi. Voda mi je oštetila i pomoćni objekat, uništila baštu i plastenik uništene su folije, sistem za navodnjavanje i zemlja. Zahavaljujući donaciji UNDP-a, Bogdanu Kresojeviću je postavljenja nova PVC stolarija na njegovoj porodičnoj kući, zamjenjeni prozori i ulazna vrata. U kući je izvršena popravka untrašnjih vrata.
"Nisam zadovoljan kvalitetom izvedenih radova, naročito se to odnosi na postavljena ulazna vrata, koja se ne mogu dobro zatvarati i zaključavati, pa bi trebalo izvršiti reklamaciju, ali ne znam kome da se obratim za pomoć. Zahvalan sam svima koji su pomogli ljudima koji su pogođeni poplavama. Nadam se da će mi u narednom periodu neko pomoći da popravim vrata, ali i da nabavim novi plastenik, foliju i sitem za navodnjavanje, kako bi mogao nastaviti sa proizvodnjom povrća za svoju porodicu."

Borivoja Kresojević, selo Povelič, Srbac

Poplava mi je napravila veliku štetu u kući, stradali su mi podovi, uništen namještaj, stolarija i zidovi kuće. Voda je takođe uništila baštu, kao i polje kukuruza površine od 1 ha. Od UNDP-a dobio sam donaciju uz pomoć koje mi je zamjenjena stolarija (4 prozora, 1 vanjska i 3 unutrašnja vrata), postavljene pločice u kući, ojačan temelj kuće sa tri strane, dok sam četvrtu stranu ojačavao sam, izmalterisan jedan zid u objektu. Djelimično sam zadovoljan urađenim poslom, jer ima mnogo toga još da se uradi, trebalo bi u narednom periodu da se sredi plafon kuće, trebalo bi da se nabavi lavabo za kupatilo, kao i veš mašina, s obzirom da je staru voda potpuno uništila.

Boško Gvozdić, Glamočani, Srbac

Šteta od prošlogodišnjih poplava u domaćinstvu Boška Gvozdića je bila velika. Poplava je u kući uništila podove, namještaj, stolariju i zidove kuće. Voda mu je uništila baštu, njivu pod kukuruzom (1,7 ha), a stoka je spašena zahvaljujući pomoći komšija i rođaka. Evropska unija i UNDP su pomogli, Bošku Gvozdiću u obnovi stolariju na kući (ulazna vrata, 3 prozora), štok na unutrašnjim vratima, te podne pločice u hodniku kuće.
"Zadovoljan sam kvalitetom izvedenih radova. Zahvalan sam svima koji su pomogli meni i mojoj porodici. Kako nemamo stalne izvore prihoda, žena obavlja povremene poslove, a ja nemogu da radim jer sam invalid bio bi veoma zahvalan kada bi mi neko u narednom periodu pomogao da nabavim plastenik, foliju i sitem za navodnjavanje, kako bi mogao da se bavim plasteničkom proizvodnom."

Božo Mikić, selo Razboj Ljevčanski, Srbac

Naša kuća je u toku prošle godine poplavljena nekoliko puta, najviše tokom mjeseca maja i avgusta. U kući su nam stradali podovi, namještaj, stolarija, bijela tehnika. Pored kuće voda nam je uništila baštu, pomoćne objekte, njivu pod kukuruzom površine 1,1 ha, ječam 0,3 ha i njivu pod pšenicom o,4 ha. Zahvaljjući pomoći komšija uspio sam spasiti stoku tako da ona nije stradala od poplava. Evropska komisija i UNDP su finansirali obnovu kuće u kojoj živimo i zahvaljujući ovoj pomoći zamjenjena je kompletna unutrašnja i vanjska stolarija (7 prozora, ulazna vrata), obnovljeno kupatilo (postavljen novi lavabo, wc školjka i vodokotlić), te postavljene pločice u hodniku i još dvije sobe u kući. Veoma smo zadovoljni sa pomoći, ali i sa kvalitetom izvedenih radova. Kako nisamo uspjeli svu bijelu tehniku, nadam se da ću uz pomoć dobrih ljudi uspjeti nabaviti veš mašinu koja je potrebna našem domaćinstvu. U našoj porodici osnovni izvor prihoda je poljoprivreda dobro bi nam došla pomoć i u stoci, da nam neko pomogne da nabavimo 3-5 ovaca.

Branimir Mihajlović, selo Kukulje, Srbac

U prošloj godini poplave su nam u potpunosti uništile staru kuću, pomoćne objekte, baštu i njive pod kukuruzom površine od četiri hektara. Naša porodica je prije poplava počela graditi novu kuću, a zahvajujući pomoći koju smo dobili od UNDP-a, uspjeli smo da na našoj novoj kući postavimo ulazna vrata, balkonska vrata i pet prozora. Takođe, kao pomoć za sanaciju šteta od poplava dobili smo i materijal za malterisanje i glazuru, te plastenik sa kompletom sadnog materijala. Naša porodica je zadovoljna, jer smo dobili pomoć za našu kućui jedva čekamo da se u nju uselimo. Nadamo se i očekujemo da ćemo našu kuću uspjeti opremiti i useliti se u nju do početka zme, malo vlastiim ulaganjima, a malo uz pomoći iz zajednice.

Dragana Trninic, selo Kukulje, Srbac

Naše domaćinstvo je u toku prošle godine poplavljeno nekoliko puta. Od poplava nam je stradala porodična kuća u kojoj živi osam članova domaćinstva. U kući su nam stradali podovi, stolarija, zidovi, električni šporet, zamrzivač. Pored kuće stradala nam je bašta i kokoši od čega smo i živjeli, s obzirom da u našoj porodici niko nema posao i korisnici smo Centra za socijalni rad. Od UNDP-a smo dobili pomoć i zahvaljujući toj pomoći zamjenjena je vanjska stolarija ulazna vrata i tri prozora, te postavljene podne pločice. Djelomično smo zadovoljni sa pomoći koju smo dobili, u kupatilu ništa nije rađeno i ono je u veoma lošem stanju. Nismo zadovoljni ni kvalitetom izvedenih radova, ulazna vrata se teško otvaraju i zatvaraju, a podne pločice u hodniku ispod ulaznih vrata nisu uopšte ni postavljene. Nadamo se da će nam dobri ljudi u narednom periodu pomoći da opremimo kupatilo, te da nabavimo električni šporet i zamrzivač.

Goran Janković, selo Glamočani, Srbac

Domaćinstvo Gorana Jankovića je prošle godine pogođeno poplavama. Poplavljena je njegova kuća, u kojoj živi sa svojom majkom i suprugom. Voda je uništila podove, namješataj, stolariju i zidove kuće. Takođe, voda je uništila baštu, njivu pod kukuruzom 0,2 ha, dok su stoku spasili zahvaljujući pomoći komšija. Zahvaljujući donaciji UNDP-a u kući su postavljene podne pločice i nova kada u kupatilu. Ovo domaćinstvo je djelomično zadovoljno dobijenom pomoći. Majka, Gorana Jankovića kaže kaže da bi njihova porodica bila zadovoljna, ako bi im neko u narednom periodu pomogao da rekonstruišu krov kuće koji je u veoma lošem stanju.

Goran Vukić, selo Lilić, Srbac

Domaćinstvo Gorana Vukića je prošle godine nekoliko puta bilo na udaru poplava s obzirom da mu se kuća nalazi na u neposrednoj blizini rijeke Vrbas. Prošle godine, voda mu je uništila podove, namješataj, stolariju i zidove kuće. Takođe, voda mu je odnijela drvo za ogrev i podavila stoku koju je imao. Zahvaljujući donaciji UNDP-a na njegovoj kući postavljena su ulazna vrata, u unutrašnjosti kuće postavljene su nove podne pločice, i izvršeno opremanje kupatila (postavljene podne i zidne pločice, lavabo, wc školjka, bojler). Goran se zahvaljuje međunarodnim organizacijama, a posebno UNDP-u koji su pomogli da se sanira njegova kuća. Goran Vukić ističe da on nije zadovolan kavlitetom izvedenih poslova, smatra da izvođač radova nije ima dovoljno kvalitetne majstore za izvođenje radova. Iako je u više navrata od izvođača radova tražio da mu se izvrše popravke izvođač radova to nije ispoštovao. Takođe, on ističe da u selu postoje neka domaćinstva, koja su bila poplavljena, a nisu dobila nikavu pomoć. Članovi tih domaćinstava žive u veoma teškim uslovima i to domaćinstva čiji su članovi korisnici socijalne pomoći. On, kaže da bi njegova porodica bila zadovoljna, ako bi im neko u narednom periodu pomogao da nabavi nešto stoke i plastenik s obzirom da i on i žena nemaju stalno zaposlenje.

Gospava Sivac, selo Lilići, Srbac

Tokom prošlogodišnjih majskih poplava, voda mi je poplavila kuću i zadržala se u kući nekoliko dana. Poslije poplave je ostao mulj i smrad. U kući su mi stradale sve stvari, podovi, zidovi, namještaj, bijela tehnika. Pored oštećenja u kući voda mi je odnijela sva drva, kokoši, uništila baštu i kukuruzno polje. Zahvaljujući pomoći i donaciji UNDP-a postavljena mi je nova stolarija na kući (ulazna vrata, četvera unutrašnjih vrata i pet prozora), te nabavljena nova pumpa za vodu. Nisam očekivala ni ovoliko, ali hvala svima koji su mi pomogli u ovim teškim trenucima. Očekujem u narednom periodu da će mi neko pomoći da ojačam temelje oko kuće i da kupim jedan manji zamrzivač za zamrzavanje.

Ibrahim Alagić, selo Kobaš, Srbac

Tokom prošlogodišnjih poplava stradala je i naša kuća, voda je ušla u prizemlje kuće i oštetila podove, stolariju, namještaj i bijelu tehniku. Evropska unija i UNDP su pomogli da se zamjeni stolarija (3 tri prozora, 3 unutrašnja vrata i ulazna vrata), omalterišu i okreče zidovi u prizemlju ovog objekta. S obzirom da sam samohrana majka, jer mi je muž u međuvremenu umro, nadam se da će mi neko u narednom periodu pomoći da kupim nešto od bijele tehnike (frižider i veš mašinu), kao i nešto od namještaja, bila bi mi najpotrebnija kuhinja i spavaća soba.

Jelena Antonić, selo Gornji Kladari, Srbac

Naša kuća je pretrpjela velike štete tokom majskih poplava 2014. godine. Visina vodenog stuba je iznosila do 1m i voda se zadržala desetak dana. U kući nam je stradao namještaj, oštećeni podovi, stolarija objekta. Takođe voda nam je uništila baštu, njivu pod kukuruzom površine 1,2 ha, a stradale su nam i kokoši. Zahvaljujući sredstvima koja smo dobili od UNDP-a uspjeli smo zamjeniti stolariju na kući (ulazna vrata, 3 prozora) Takođe zahvaljujući ovoj donaciji postavljene su podne pločice u cijeloj kući,te ofarbana unutrašnja vrata u kući. Poslovi su kvalitetno izvedeni, život se normalizuje, ali i dalje postoji strah od novih poplava. Što se tiče moje porodice mi nastavljamo sa životom, i ne treba nam ništa u narednom periodu.

Jelisavka Mandić, Gornji Kladari, Srbac

Domaćinstvo Jelisavke Mandić pretrpjelo je značajne štete tokom prošlogodišnjih majskih poplava. U kući su uništeni podovi, stradao namještaj, bijela tehnika i stolarija, te uništena motorna kosilica, motor za vodu i bašta. Posljedice poplava još uvijek se vide na porodičnoj kući, na zidovima objekta se vidi koliki je nivo vode bio u kući. Kuća je zahvaljujući UNDP-u obnovljena i uslovna za život. Zahvaljujući ovoj donaciji zamnjenjena stolarija (ulazna vrata i 2 prozora), unutrašnja vrata, te postavljene podne pločice u kući.
"Zadovoljna sam sa pomoći koju sam dobila, s obzirom na naša ranija negativna iskustva kada je u pitanju pružanje pomoći."

Jovo Špirić

Poplava nam je napravila veliku štetu u kući, stradali su nam podovi, uništen namještaj, stolarija i zidovi kuće. Od UNDP-a smo dobili donaciju uz pomoć koje nam je na kući zamjenjena stolarija (4 prozora, 1 vanjska i 4 unutrašnja vrata), postavljene pločice u kući. Jako smo urađenim poslom, jer nismo imali gdje živjeti. U našem domaćinstvu živimo ja i suprug sa još dvoje maloljetne djece od kojih jedno dijete treba ići na opreaciju očiju. U narednom periodu svaka pomoć bi nam dobro došla s obzirom da ni ja ni suprug nemamo stalno zaposlenje.

Jovo Štrbac, selo Kobaš, Srbac

U toku prošle godine moja kuća je poplavljena od rijeke Save. U kući je voda uništila podove, namještaj, stolariju i bijelu tehniku. Poplava nam je uništila baštu i zemljište, koje imamo u zakupu s obzirom da smo u ovo mesto došli kao izbjeglice iz Sanskog Mosta. Uz pomoć međunarodne organizacije UNDP na kući su nam zamnjenjena samo 3 prozora i dobili smo 4 kvadrata podnih pločica. Moje domćinstvo je samo djelimično zadovoljno sa pomoći koju smo dobili, s obzirom na naše potrebe. Očekujemo da će nam u narednom periodu neko pomoći da postavimo izolaciju i fasadu na objekat u kome živimo.

Mile Budić, selo Lilić, Srbac

Porodična kuća Mile Budića je prošle godina nekoliko puta bilo pod vodom. Štete su bile velike, uništen je namještaj bijela tehnika, stolarija i podovi objekta. Po riječima Mile Budića pored kuće u prošlogodišnjim poplava stradali su mu i pomoćni objekti (štala, svinjci i šupa), te njive pod kukruzom i djetelinom. Prošle godine, voda mu je odnijela hranu za stoku tako da je bila dovedeno u pitanje ostanak stočnog fonda. Uz pomoć UNDP-a zamjenjena su ulazna vrata i šest prozora, te postavljena unutrašnja vrata i izmalterisan špajz kuće u kojoj živi.
"Zadovoljni smo pomoći koju smo dobili i kvalitetom urađenih poslova. U narednom periodu bilo bi nam potrebno pomoć u vidu povoljnog kredita ili podsticaj za nabavku traktor s obzirom da je osnovni izvor prihoda ovog domaćinstva poljoprivreda."

Milja Karić, selo Povelič, Srbac

Kuća Milje Karić, koja je smještena pored glavnog puta Srbac – Laktaši, bila je pod vodom tokom prošlogodišnjih poplava. U ovom domaćinstvu živi sama starica, koja je veoma bolesna. Tokom prošlogodišnjih poplava u kući su joj uništeni podovi, stradao namještaj, zidovi objekta, električne instalacije. Nakon poplava pomoć je primila od UNDP-a i zahvaljujući toj donaciji zamjenjena su joj ulazna vrata od kuće, opremljeno kupatilo (lavabo, kada, bojler i wc školjka), dok je ova starica sa svojim sredstvima kupila podne pločice, koje je postavila u kući. Milja Karić je veoma zadovoljna sa pomoći koju je dobila i sa kvalitetom izvedenih radova. Očekuje da će u narednom periodu dobiti novčanu pomoć od koje bi kupila još nešto od namještaja, a najpotrebniji su joj sto i nekoliko stolica.

Milka Kotoraš, selo Kukulje, Srbac

U toku prošlogodišnjih poplava stradala nam je porodična kuća u kojoj živim sa još dva sina i dvije snahe. Pored kuće u poplavama su nam stradali i pomoćni objekti (štala za stoku, šupa), plastenik, traktor, kao i stoka (izgubili smo dvije krmače i dvadeset dvoje prasadi). U kući nam je stradao namještaj, oštećeni podovi, stolarija i zidovi objekta. Zahvaljujući sredstvima koja smo dobili od UNDP-a uspjeli smo zamjeniti vanjsku i unutrašnju stolariju na kući (ulazna vrata, sedam prozora i pet unutrašnjih vrata). Takođe zahvaljujući ovoj donaciji postavljen je nam i laminat u dvije sobe u dnevnoj i spavaćoj sobi, te obnovljeno kupatilo (postavljene zidne i podne pločice, bojler, tuš kabina, wc školjka i lavabo). Veoma smo zadovoljni sa pomoći koju smo dobili, ali i sa kvalitetom izvedenih radova. Što se tiče naše porodice mi nastavljamo sa životom, ali bili bi veoma zadovoljni ako bi nam neko u narednom periodu pomogao u nabavci sadnog materijala i plastenika s obzirom da sinovi nemaju stalno zaposlenje.

Miodrag Romić, selo Povelič, Srbac

Domaćinstvo Miodraga Romića je pošle godine tri puta pogođeno poplavama. Poplavljena je njegova kuća, koja je u fazi izgradnje, majčina kuća, kao i stolarska radionica u kojoj radi. Voda je uništila podove, namješataj, stolariju i zidove kuće. Takođe, voda je oštetila i stolarske mašine na kojima radi, ali ih je uspio staviti u funkciju. Zahvaljujući donaciji UNDP-a na kući njegove majke zamjenjena je vanjska i unutrašnja stolarija (vrata i prozori), u unutrašnjosti kuće postavljene su nove podne pločice, i izvršeno malterisanje i krečenje prostorija. Miodrag se zahvaljuje međunarodnim organizacijama, koje su odradile svoj dio posla, dok su lokane vlasti i viši nivoi samo izvršili obilazak i popis šteta, a konkretne pomoći i nije do sada bilo. On kaže da u njihovom selu imam slučajeva da pojedina domaćinstva, koja su bila poplavljena, nisu dobila nikavu pomoć, a to se naročito odnosi na ona domaćinstva, čiji članovi rade u inostranstvu. On, takođe kaže da bi njegova porodica bila zadovoljna, ako bi im neko u narednom periodu pomogao da nabavimo nešto od bijele tehnike i namještaja.

Mirsad Mujačić, selo Kobaš, Srbac

Prizemlje porodične kuće Mirsada Mujačića je bilo pod vodom. Štete su bile velike, uništen je namještaj bijela tehnika, stolarija i podovi objekta. Po riječima Mirsadove majke dosta toga su oni sanirali sami, popravili zamrzivač i frižider i kupili itisone za podove. Sredstvima EU uz pomoć UNDP-a zamjenjena su ulazna vrata i 5 prozora, te izvršena popravka unutrašnjih vrata.
"Zadovoljni smo pomoći koju smo dobili i kvalitetom urađenih poslova. Nije nam potrebna nikakva pomoć u narednom periodu s obzirom da je većina stvari nabavljena."

Mladen Đukić

Ja i moja porodica jako smo zadovoljni dodjeljenom pomoći s obzirom da nismo imali uslova za život poslije poplava. Kako je osnovni izvor prihoda moje porodice poljoprivredau narednom periodu dobro bi nam došla pomoć u sadnom materijalu ili pomoć u nabavci neke poljoprivredne mašine.

Momo Pantelić

Hvala svima koji su pomogli meni i mojoj porodici. U mojoj porodici živi šest članova domaćinstva gdje niko ne radi. Supruga je osoba sa invaliditetom i član Saveza gluvih osoba, ova pomoć je spas za mene i porodicu jer ćemo se napokon moći preseliti u naš novi dom s obzirom da živimo kao podstanari već duže vrijeme.

Novak Sivac, selo Lilić, Srbac

U toku prošle godine moja kuća je poplavljena od rijeke Vrbas. U kući je voda uništila podove, namještaj, stolariju i bijelu tehniku. Poplava nam je uništila baštu i nešto stoke. Uz pomoć međunarodne organizacije UNDP na kući su nam zamnjenjena ulazna vrata, dva prozora, untrašnja vrata, te opremljeno kupatilo (wc školjka, lavabo, bojler, tuš kabina, zidne i podne pločice). Moje domćinstvo je samo djelimično zadovoljno sa pomoći koju smo dobili, s obzirom da kuća u kojoj živimo ja i moja ćerka prokišnjava i da je potrebno sanirati krov kuće. Djelomično sam zadovoljan kvalitetom izvedenih radova, mislim da je angažovan izvođač radova koji nije imao dovoljno kvalitetne majstore za poslove koje je trebalo obaviti. Očekujemo da će nam u narednom periodu neko pomoći da saniramo krov naše kuće koji je u veoma lošem stanju i poslije svake jače kiše prokišnjava.

Radojka Ćosić, selo Povelič, Srbac

Po riječima Ljubiše Ćosića, sina Radojke Ćosić, njihova kuća je u prošlogodišnjim poplavama bila potpuno uništena, tako da tu nije bilo popravke. Zahvaljujući pomoći UNDP-a njihovoj porodici je napravljena nova kuća, omalterisani i okrečeni unurašnji zidovi, postavljena nova stolarija na gornjoj etaži kuće (balkonski prozori i ulazna vrata) u kojoj živi on i majka. Takođe zahvaljujući toj donaciji, uspjeli su opremiti kupatilo (postaviti kremičke pločice, lavabo, wc školjku, bojler), kao i postaviti lamnate u svim sobama.
"Naša porodica je prezadovoljna jer smo dobili novu kuću u kojoj možemo dostojanstveno živjeti. Nadamo se i očekujemo da ćemo u narednom periodu uspjeti opremiti suteren kuće, malo vlastiim ulaganjima, a malo pomoći iz zajednice."

Radojka Majstorović

U maju prošle godine poplave su mi oštetile kuću u kojoj živim sama. U kući mi je oštećena stolarija, podovi, namještaj, bijela tehnika. Prošlogodišnje poplave su mi uništile baštu i nešto živine koju sam imala. Zahvaljujući donaciji koju sam dobila od UNDP-a zamjenjena su mi dva prozora na kući, postavljeni podovi u hodniku i dnevnom boravku.Dodjeljena pomoć mi mnogo znači u prvom redu da nisam zaboravljena i preskočena. Zahvalna sam i svojim komšijama koje su mi pomogli u toku i nakon poplava. U narednom periodu očekujem da mi se pomogne da zamjenim sve prozore na kući.

Radojka Uvalić, selo Kukulje, Srbac

Poplava mi je napravila veliku štetu u kući, stradali su mi podovi, uništen namještaj, stolarija i zidovi kuće. Voda nam je takođe uništila zamrzivač, hidrofor i manji zamrzivač, kao i baštu. Od UNDP-a dobili smo donaciju uz pomoć koje smo zamjenili ulazna vrata i tri prozora na kući. Zadovoljni smo sa pomoći koju smo dobili s obzirom na naša ranija negativna iskustva kada je u pitanju dodjela pomoć.
Radojka Uvalić koja živi u zajedničkom domaćinstvu sa mužem, koji je takođe penzioner. Radojka ističe da je osnovni problem nedostatak informacija i kojim službama se treba obrati za pomoć. Ona navodi negativno iskustvo vezano za dodjelu vaučera s obzirom da nisu imali prebivalište u Kukuljama opština Srbac, već u Banja Luci, ali da su uz pomoć zamjenika načelnika opštine Srbac uspjeli riješiti ovaj problem.
"Kako u našoj porodici žive dva penzionera očekujem da će nam neko u narednom periodu pomoći da nabavimo dvije komode, manji zamrzivač i plastenik za vlastite potrebe."

Ramo Alagić, selo Kobaš, Srbac

U maju prošle godine poplave su mi oštetile kuću. Voda je ušla u prizemlje kuće stradali, su podovi, namještaj, zidovi i bijela tehnika. Evropska Unija i UNDP su pomogli da se u kući zamjeni stolarija (4 prozora, ulazna vrata i 2 unutrašnja vrata) i uredi kupatilo.
Ovo domaćinstvo je samostalno kupilo pločice, dok je izvođač radova angažovan od strane UNDP-a izvršio njihovo postavljanje. Nisu zadovoljni sa pomoći koju su dobili, ali ni kvalitetom urađenih poslova (loše izvedeni radovi-kod postavljanja keramičkih pločica). Očekuju da im neko u narednom periodu pomogne u poslovima oko priključka na gradski vodovod, s obzirom da nemogu koristitu vodu sa bunara zbog lošeg kvaliteta vode. Takođe, bila bi im potrebna pomoć u namještaju kako bi mogli opremiti gornji sprat kuće.

Sašo Švraka, selo Lilići, Srbac

Kuća Saše Švraka iz Lilića nalazi se samo 100 metara od obale rijeke Vrbasa, a u poplavama je pretrpjela veliku štetu. U toku prošlogodišnje poplave u kući su stradali podovi, zidovi, namještaj, bijela tehnika, stolarija, ali i bašta. Zahavljujući donaciju UNDP-a na kući je postavljena nova stolarija ulazna vrata, četiri prozora i troja unutrašnjih vrata. Takođe zahvaljujući ovoj donaciji u čitavoj kući postavljene su podne pločice, zidovi kuće sanirani i okrečeni, te opremljeno kupatilo (postavljen lavabo, tuš kabina, wc školjka, podne i zidne pločice). Sašo Švraka koji živi u zajedničkom domaćinstvu sa ocem i majkom radostan je što je prvi put od nekog dobio pomoć nakon poplava. Ova porodica očekuje da im neko u narednom periodu pomogne da ojačaju temelje oko kuće koja je u lošem stanju, te da riješe pitanje septičke jame za otpadne vode.

Senija Babić

Naše domaćinstvo je pretrpjelo velike štete tokom poplave 2014. godine. Stradalo nam je sve u kući podovi, namještaj, zidovi. Kako je kuća prilično stara došlo je i do slijeganja krova kuće. Veoma smo zadovoljni dobijenom pomoći, nadamo se da će nam neko u narednom periodu pomoći da riješimo i pitanje krova na našoj kući.

Slavo Dabić, selo Nožičko, Srbac

Slavo Dabić živi u neposrednoj blizini odvodnog kanala koji odvodi atmosferske vode u rijeku Vrbas. Tokom prošlogodišnjih poplava, voda mu je nekoliko puta ulazila u kuću. Poplavljeno mu je cijelo prizemlje kuće, uništeni podovi, namještaj, prozori i vrata, oštećena bijela tehnika (zamrzivač i frižider). Nakon poplava pomoć je dobio od UNDP-a, zahvaljujući toj pomoći na kući je rekonstruisan krov (postavljena izolacija i lim na kući), zamjenjena stolarija (ulazna vrata, 8 prozora, i 4 unutrašnja vrata). Takođe u kući su postavljene podne pločice, te opremljeno kupatilo, postavljena wc školjka, lavabo, bojler i kada. Porodica Dabć je veoma zadovoljan sa pomoći, koju su dobili od UNDP-a, oni nemaju nikakvih primjedbi na kvalitet izvedenih radova. Kako se Slavo Dabić i njegova porodica bave poljoprivredom, u narednom periodu dobro bi im došlo kada bi im neko pomogao da nabave neki priključak za traktor, sijačicu ili berač kukuruza.

Slobodanka Vajukić, selo Povelič, Srbac

Naše domaćinstvo je u toku prošle godine poplavljeno tri puta. Poplave su nam, pored kuće u kojoj živimo, uništile pomoćne objekte, baštu i plastenik. U kući nam je uništen namještaj, podovi, bijela tehnika i stolarija. Naše domaćinstvo je dobilo pomoć od UNDP-a i zahvaljujući ovoj pomoći zamjenjena je kompletna unutrašnja i vanjska stolarija (prozori i vrata), obnovljeno kupatilo, zamjenjene pločice, postavljena kada, bojler i lavabo, kao i podovi. Zadovoljni smo sa pomoći koju smo dobili, ali i sa kvalitetom urađenih poslova. Nadamo se da će nam ljudi u narednom periodu pomoći da nabavimo i nešto namještaja koji je takođe stradao u prošlogodišnjim poplavama.

Stoja Keser

Naša kuća je u toku prošlogodišnjih poplava poprilično oštećena. U kući nam je stradao namještaj, oštećeni podovi, stolarija objekta. Zahvaljujući sredstvima koja smo dobili od UNDP-a uspjeli smo zamjeniti dva prozora na kući, unutrašnja vrata i postaviti laminat u dnevni boravak. Ova pomoć je puno značila za mene i moju porodicu.

Stoja Mandić, selo Pribiljezi, Srbac

Kuća Stoje Mandić, koja je smještena pored glavnog puta koji vodi u centar mjesne zajednice Pribiljezi, bila je pod vodom nekoliko dana tokom prošlogodišnjih poplava. U ovom domaćinstvu živi sama starica, koja je bolesna i živi u veoma teškoj materijalnoj situaciji. Tokom poplava u kući su joj uništeni podovi, stradao namještaj, zidovi objekta, električne instalacije. Nakon poplava pomoć je dobila od UNDP-a i zahvaljujući toj donaciji zamjenjena su joj ulazna vrata na kući, postavljena 4 prozora, te opremljeno kupatilo postavljen lavabo, kada, bojler i wc školjka. Ova starica je izdvojila vlastita sredstva za kupovinu podnih pločica koje su takođe postavljene u kući. Stoja Mandić je veoma zadovoljna sa pomoći koju je dobila od UNDP i nema primjedbe na kvalitet radova. Stoja očekuje da će joj u narednom periodu neko pomoći da ojača temelje svoje kuće, da bi se spriječio ulazak vode u kuću.

Stojan Janković, Glamočani, Srbac

Tokom prošlogodišnjih majskih poplava, voda mi je poplavila kuću i zadržala se u kući više od sedam dana. U kući su mi stradali, podovi, zidovi, namještaj, bijela tehnika. Pored oštećenja u kući voda mi je uništila baštu, njivu pod kukuruzom (0,3 ha) i ječmom (0,9 ha). Stoku koju smo imali uspjeli smo spasiti tako da nije stradala u poplavama. UNDP je donirao sredstva za rekonstrukciju naše kuće. Sredstva od UNDP-a su iskorištena za postavljanje stolarije na kući (ulazna vrata, 3 velika prozora i 2 mala prozora), frbanje unutrašnjih vrata. Podne pločice smo postavili sami zahvaljujući pomoći koje smo dobili od Vlade RS kroz vaučere. Zadovoljni smo sa pomoći koju smo dobili jer nismo očekivali nikakvu pomoć. Očekujemo da nam neko u narednom periodu pomogne da ojačamo temelj kuće, koji je prilično oštećen tokom prošlogodišnjih poplava.

Svetislav Cvijić, selo Povelič, Srbac

Naša kuća je u toku prošlogodišnjih poplava poprilično oštećena. U kući nam je stradao namještaj, oštećeni podovi, stolarija objekta. Takođe voda nam je uništila dio stočnog fonda, uništila polje kukuruza, plastenik i baštu. Zahvaljujući sredstvima koja smo dobili od UNDP-a uspjeli smo zamjeniti stolariju na kući (4 velika prozora i 2 mala prozora), izmalterisati unutrašnji dio kuhinje. Takođe zahvaljujući ovoj donaciji uspjeli smo zamjeniti i unutrašnja vrata u kući. Poslovi su kvalitetno izvedeni , život se normalizuje, ali i dalje postoji strah od novih poplava. Što se tiče naše porodice mi nastavljamo sa životom, ali bili bi veoma zadovoljni ako bi nam neko u narednom periodu pomogao u nabavci sadnog materijala i hrane za stoku s obzirom da je ova godina veoma sušna i teška za one koji se bave i žive od poljoprivrede.

Svetozar Stanković, selo Kobaš, Srbac

Svetozar Stankoviću je jedan od stanovnika sela Kobaš, kome je tokom prošlogodišnjih poplava voda ušla u prizemlje kuće. Voda je poplavila cijelo prizemlje kuće, uništeni su podovi, namještaj, prozori i vrata, oštećena bijela tehnika (zamrzivač i frižider). Kuću je izgradio poslije poslednjeg rata i u Kobaš je došao da živi kao izbjeglo lice iz Zavidovića. Svetozar se bavi pčelarstvom i u prošlogodišnjim poplavama izgubio je 17 pčelinjih društava, a nešto je uspio i spasiti. Nakon poplava pomoć je dobio od UNDP-a, zahvaljujući toj pomoći na kući je zamjenjena stolarija (4 prozora, ulazna vrata i 3 unutrašnja vrata), u kući su postavljene i podne pločice, dok u kupatilu nije ništa rađeno, iako je i ono u lošem stanju Svetozar je zadovoljan sa pomoći, koju je dobio, ali i sa kvalitetom izvedenih radova. Kako se on i njegova porodica bave pčelarstvom, u narednom periodu bila bi mu potrebna pomoć u repromaterijalu i u pčelinjim društvima.

Trivo Jovičić, selo Lilić, Srbac

U maju prošle godine poplave su mi oštetile kuću u kojoj živim. U kući mi je oštećena stolarija, podovi, namještaj, bijela tehnika. Prošlogodišnje poplave su mi uništile baštu, motor od hidrofora, a stardala mi je i stoka, njive pod kukuruzom i ječmom. Zahvaljujući donaciji koju sam dobio od UNDP-a zamjenjena mi je stolarija na kući (postavljena ulazna vrata i četvera unutrašnja vrata). Zadovoljan sam sa pomoći koju sam dobio, ali i sa kvalitetom izvedenih radova. U narednom periodu očekujem da mi neko pomogne da saniram krov kuće u kojoj živim s obzirom da je u veoma lošem stanju i da prokišnjava.

Velinka Suvajac, selo Lilić, Srbac

Velinka Suvajac živi sama u kući i do sada je više od deset puta njena kuća bila poplavljena. U maju prošle godine voda mi je ušla u kuću i oštetila podove, zidove, stolariju objekta i namještaj, a od stoke sve što sam imala podavilo se.
Zahvaljujući donaciji koju sam dobila od UNDP-a zamnjenjena mi je stolarija na kući, postavljena nova ulazna vrata, četiri prozora i troja unutrašnja vrata. Takođe zahvaljujući ovoj donaciji opremljeno mi je kupatilo u kući (postavljen lavabo, wc školjka, bojler i tuš kabina), te postavljene nove podne pločice u kući. Veoma sam zadovoljna sa pomoći koju sam dobila, ali nisam zadovoljna kvalitetom izvedenih radova, jer su podne pločice popucale tokom postavljanja. Pošto živim sama u narednom periodu očekujem da mi neko pomogne da postavim ogradu oko kuće s obzirom da mi je voda odnijela kompletnu ogradu. Takođe, puno bi mi značilo da mi neko pomogne da nabavim manji zamrzivač, pošto ovaj koji imam je u veoma lošem stanju.

Zdravka Arsenić, selo Kladari, Srbac

Moja kuća nalazila se na direktnom udaru tokom prošlogodišnjih poplava i visina poplavnog talasa dostizala je visinu 80-100 cm, te su nam iz tog razloga štete na kući bile velike. U kući su mi stardali podovi, uništen namještaj, stolarija i zidovi kuće, te zamrzivač i električni šporet. Voda mi je takođe uništila baštu, koja se nalazila u neposrednoj blizini kuće. Od UNDP-a dobila smo donaciju uz pomoć koje je zamjenjena stolarija (ulazna vrata, balkonska vrata i 4 prozora). Takođe u cijeloj kući su nam postavljene podne pločice. Zadovoljna sam urađenim poslom, ali treba još puno toga uraditi. U narednom periodu na ovoj kući bi trebalo popraviti krov koji prokišnjava, ali izvršiti popravke verande (predulaza) koji je u veoma lošem stanju.

Željko Lepir, selo Pribiljezi, Srbac

Kuća Željka Lepira u mjestu Pribiljezi u potpunosti je bila poplavljena. Pored kuće Željku Lepiru voda je uništila traktor, auto, njivu pod kukuruzom (1 ha) i pšenicom (0,4h), 10 prasadi, težine 25-30 kg, stolarsku mašinu i krunjač za kukuruz. Zahvaljujući pomoći UNDP-a na njihovoj kući postavljena je nova PVC stolarija (ulazna vrata, 3 prozora), te postavljene podne pločice u kući. "Djelomično sam zadovoljan kvalitetom izvedenih radova, a to se naročito odnosi na podne pločice s obzirom da je veliko dio ispucao. Iako je u više navrata upućivao pribjedbe izvođaču radova niko nije reagovao da se nepravilnosti otklone". Kako je ovoj porodici osnovni izvor prihoda poljoprivreda dobro bi im došla pomoć u nabavci neke poljoprivredne mašine u narednom periodu ili da im neko pomogne da nabave nešto stoke koju su izgubili tokom poplava.

Zoran Šarić, Pribiljezi, Srbac

U maju prošle godine poplave su nam oštetile kuću u kojoj živim sa mužem sinom i ćerkom koja studira. U kući mi je oštećena stolarija, podovi, namještaj, bijela tehnika. Prošlogodišnje poplave su nam uništile baštu, nivu pod kukuruzom 0,9 h, te pomoćni objekat u kome je bilo nešto namještaja i dvije veće svinje. Zahvaljujući donaciji koju smo dobili od UNDP-a zamjenili smo stolariju na kući (ulazna vrata, 6 prozora, i 5 unutrašnjih vrata), postavljene podne pločice u dnevnom boravku. Kupatilo smo mi sami opremili zahvaljjući pomoći koju smo dobili u vaučerima od Vlade RS. Zadovoljni smo sa pomoći koju smo dobili, ali i ne i sa kvalitetom izvedenih radova, jer su nam odmah tokom postavljanja oštećena dvoja vrata na kući. U narednom periodu očekujem da nam neko pomogne da rekonstruišemo fasadu na kući na kojoj se još uvijek vide tragovi od prošlogodišnjih poplava.

Zorka Ćosić, selo Povelič, Srbac

U maju prošle godine poplave su mi oštetile kuću u kojoj živim cio svoj život. U kući mi je oštećena stolarija, podovi, namještaj, bijela tehnika. Prošlogodišnje poplave su mi uništile baštu i kokoši koje sam imala. Zahvaljujući donaciji koju sam dobila od UNDP-a zamjenjena mi je stolarija na kući (prozori, vanjska i unutrašnja vrata), opremljeno kupatilo (postavljene keramičke pločice, lavabo, kada, wc školjka i bojler). Zadovoljna sam sa pomoći koju sam dobila, ali i sa kvalitetom izvedenih radova. U narednom periodu očekujem da mi neko pomogne da nabavim kuhinju sa sudoperom i nešto od bijele tehnike.

O donatoru

+ Pročitaj više

Posjeti stranicu donatora

Drugi projekti u blizini

Podržano od: