O projektu

EU Program za oporavak od poplava planira obnoviti ukupno 4,000 stambenih jedinica najosjetljivij kategorijama stanovništva u područjima koja su nastradala u poplavama, širom Bosne i Hercegovine. U Prijedoru, ukupno 222 kuće će biti sanirane. Koristi porodicama iz najosjetljivijih segmentana društva, porodicama na socijalnoj pomoći ili u nepovoljno socio-ekonomskoj situaciji.

Info

Donator: EU
Implementator: UNDP
Korisnici: 222 porodice

Status: Završen
Početak: 15 August 2014
Kraj: 15 October 2015

Novosti

219 kuća je završeno

Komentar korisnika

Marko Markovinović, Nova Orlovača

Voda mi je ušla u dio kuće, uništeni su podovi. Komisija za procjenu štete je dolazila da snimi stanje. Urađena je veranda i pokrivena limom, četvero unutrašnjih vrata, jedna ulazna vrata, dva velika prozora, dva mala prozora, brodski pod u kuhinji i sobi, keramika u kupatilu, tuš kabina, bojler, lamperija u kuhinji i verandi, klupice na prozorima, staze oko kuće, oluci. Zadovoljni smo urađenim.Trebalo bi da se dovede voda u kuću i uradi kanalizacija, jer sad imamo novo kupatilo, a nemamo vodu.

Nermana Sadiković, Tukovi,Tode Švrakića 52

Tokom prošlogodišnjih poplava, voda mi je ušla u kuću do prozora, oštetila je podove, zidove, stolariju. Tokom rekonstrukcije komisija za procjenu štete je dolazila i rekli su mi šta će da se uradi, i to je i urađeno. Urađeno je: ulazna vrata, pet prozora, keramika u kupatilu, instalacije, wc šolja, bojler, lavabo, kada, laminati u dvije sobe i hodniku, oluci, fasada čitave kuće, pokrov krova, vanjske klupice na prozorima. Zadovoljna sam urađenim radovima. Sve što je bilo rečeno da će se raditi, urađeno nam je.

Bojan Stanišić, Nova Orlovača, Vojvođanska bb

Tokom poplave mi je uginula sitna stoka, poplavljeno je oko kuće, vlaga je u kuću ušla i uništila zidove. Bio sam koordinator obilazaka komisije u naseljima Nova Orlovača, Vrbice i Topolik i pomagao im da pronađu kuće kojima je bila potrebna rekonstrukcija. Trošio sam svoje vrijeme i novac za telefon da bih olaksao posao komisiji. Tokom rekonstrukcije članovi komisije za procjenu štete su rekli da će biti urađen donji sprat komplet keramika, podovi, stolarija, fasada oko kuće, pokriće se kuća na dvije vode, pločnik oko kuće, šira ABC ploča ispred kuće. Urađeni su podovi u dnevnom boravku i sobi, postavljena su vrata u dnevnom boravku, sobi i kupatilu, okrečena soba i dnevni boravak sa kuhinjom, pločice u kuhinji na manjem djelu zida, gruba nabača u kupatilu, pločice u kupatilu do pola zida, ulazna PVC vrata, ABC ploča ispred kuće, krovna konstrukcija sa pet rogova i limeni krov. Nakon moje intervencije i direktnog zvanja u UNDP, dobio sam i kadu, wc šolju, vodo kotlić, umivaonik i sudoper. Djelimično smo zadovoljni, izvedenim radovima, jedna prostorija nije ništa urađena, osoba zadužena ispred gradske uprave mi je rekla da je to zbog velikog iznosa što je puno utjecalo na moje narušeno zdravlje. Urađena su četiri kvadrata pločica što predstavlja samo dio zida u kuhinji, smatram da je bilo potrebno uraditi veću površinu. Bio mi je obećan pravi krov ali sam dobio limeni, koji nije napravljen sa dovoljnim padom pa se voda slijeva po zidovima kuće jer je slivnik kratak. Na dimnjaku je rečeno da će mi biti postavljena kapa ali to nije urađeno. Cigle koje su dozidane da se postavi krov su na krivo postavljene i vidljive su neravnine golim okom. Još bi trebalo uraditi prostoriju koja nije urađena.

Predrag Crnobrnja

Veoma mi znači ova pomoć u rekonstrukciji kuće jer bolujem od dijabetesa i radeći naporno na obnovi kuće povrijedio sam nogu i morao sam je amputirati ispod koljena. Rekonstrukcija kuće od strane UNDP-a je došla nakon toga i zahvaljujući njima uspio sam da završim obnovu kuće.

O donatoru

+ Pročitaj više

Posjeti stranicu donatora

Drugi projekti u blizini

Podržano od: