O projektu

EU Program za oporavak od poplava planira obnoviti ukupno 4,000 stambenih jedinica najosjetljivij kategorijama stanovništva u područjima koja su nastradala u poplavama, širom Bosne i Hercegovine. U Kalesiji, ukupno 14 kuća će biti sanirano. Koristi porodicama iz najosjetljivijih segmentana društva, porodicama na socijalnoj pomoći ili u nepovoljno socio-ekonomskoj situaciji.

Info

Donator: EU
Implementator: UNDP
Korisnici: 28 porodica

Status: U izradi
Početak: 15 August 2014
Kraj: 15 October 2015

Novosti

25 kuća je završeno, 3 su u fazi sanacije

Komentar korisnika

Zumreta Balvanović

Voda je poplavila moju i okolne kuće u visini od 80 cm. U vrijeme poplave živila sam u drugoj kući, kod rodbine i tamo je voda poplavila prostoriju u kojoj sam živila. Obnovljena je i ova prostorija u kojoj sada živim, u drugoj kući. Sve je popravljeno i obnovljeno prema specifikaciji, kako je i trebalo. Procjenu su vršili ljudi iz mjesne zajednice i neki drugi. Radovi su počeli u aprilu 2015. godine, mjesec nakon procjene štete. Što se tiče poslova obnove oni su završeni u roku od mjesec dana. Zadovoljna sam i svi su u susjednim kućama zadovoljni, to su sve braća u ovim kućama (petero braće). Zadovoljni smo zato što nam nikada prije niko nije pomogao. Ovo je jedini put. Kod Seada Balvanovića je voda bila u kući, donji sprat, obnovljen je laminat i šteta na spoljnim zidovima, izmijenjena su jedna vrata. U kući Ramiza Balvanovića svi su podovi izmijenjeni u jednoj sobi je ploča urađena, zidovi su gletovani i okrečeni, isto tako i u susjednoj kući, dalje, u kući sljedećeg brata urađen je laminat i izolacija. Voda i smeće su ručno očišćeni a prostorije su se osušile same tokom vremena, dok su porodice stanovale na spratovima.
Safet Šahmanović – sekretar Crvenog križa Kalesija
U majskim poplavama 2014. CK Kalesija je imao obavezu da sve osobe koje su bile ugrožene klizištima i poplavama privremeno izmjesti i nađe im smještaj te da im pruže neophodnu pomoć u hrani, odjeći i sl. Na podučju opštine Kalesija je uništeno 60 porodičnih kuća a 276 je oštećeno. Opština je dodjelila nove placeve 60 kuća a Federalni fond je obezbjedio građevinski materijal, tako da će od tih 60 kuća, 14 biti izgrađeno kao montažne a ostale će biti zidane. Bio je otvoren i izbjeglički kamp u kasarni Dubrave gdje je smješteno 97 osoba iz Kalesije. Takođe otvoren je i kamp u Jeginom Lugu gdje je smješteno dvadeset porodica iz Dubrava iz kasarne, koji nisu imali gdje. Osam porodica je i sada u alternativnm smuještaju u Memićima. Sva humanitarna pomoć u hrani, odjeći, je išla preko CK Kalesija i CK Kalesija je pružao tu pomoć oko godinu dana, dok je bilo hrane u magacinima. U saradnji sa IOM-om CK Kalesija je adaptirao 14 kuća. Očekuju se i radovi na sljedećih dvadesetak kuća.

O donatoru

+ Pročitaj više

Posjeti stranicu donatora

Drugi projekti u blizini

Podržano od: