O projektu

Pomoć poljoprivrednicima kroz Udruzenje poljoprivrednika - Ljeskove Vode, Doboj kroz hranu za životinje i sjemena lucerke, djeteline i mahunarke

Info

Donator: SAD, Švedska
Implementator: SAD i Švedska
Korisnici: 21 farma

Status: Završen
Početak: 1 October 2014
Kraj: 31 December 2014

Novosti

Isporučeni materijali u upotrebi

Komentar korisnika

Mišković Željko

Ja sam iz Grabovice. U majskim poplavama najviše mi ja nastradao kukuruz, nešto pšenice i djeteline. Štetu sam procjenio na oko 6 000 KM. Neke sam parcele sijao po tri puta. Što se pomoći tiče, plaćali smo 420 KM PDV na koncentrat i sjemena i plus 25 KM administrativmnih troškova. Taj PDV nam se još nije vratio. Dobio sam Lucerke 40 kg, trave 25 kg, i graška 120 kg. Koncentrat sam dobio 360 kg za telad, bikovi takodje 360 kg, za muzare 1,440 kg i za junice 1,080 kg. Dobro nam je došla ova pomoć, jedino što nam se PDV nije vratio. Od opštine smo dobili koncantra za 8 krava 14 vreća po 25 kg.

Đokić Goran

Ja sam iz Velike Bukovice. Imali smo posijano kukuruza, pšenice, trave. Kukuruza je bilo negdje oko 5 hektara, trave djeteline oko 3 hektara i pšenice oko 1 hektar. Sve nam je to nastradalo u poplavama. Pomoć smo dobili u stočnoj hrani i sjemenu. Za 10 muznih krava sam dobio 1,800 kg, za junice 1,080 kg, za bikove 720 kg i telad 540 kg stočne hrane. Za djetelinu sam dobio 37 kg i za grašak 120 kg i još 37 kg djeteline i trave mješano. Puno nam je to pomoglo. Zadržali smo stoku nismo bili prinudjeni da ih prodamo, dobili smo i sjemena pa smo obnovili i usjeve.

Nešić Slavko

Ja sam iz Malog Prnjavora. Nama je malo kukuruza nastradalo u polavama. Dobili smo stočne hrane, to se nešto djelilo po grlu. Takodje smo dobili i sjeme za grašak, lucerku i djetelinu. Čini mi se da su davali 180 kg po kravi, imali smo 8 krava to bi bilo 1,080 kg. Nama je pomoglo.Sve što dodje je dobro došlo.

Bilić Nevenka

Ja sam iz Zarječe. U Ljeskovim Vodama je nama poplavilo polja, gdje ja imam zemljište od mog oca. Mi smo dobili oko 3 tone koncentrata i sjemena, gdje smo morali platiti PDV. Imali smo 14 grla po 180 kg to je 2520 kg stočne hrane. Sjeme za lucerku 8 vreća po 10 kg to je 80 kg, graška 6 vreća po 25 i jednu od 20. Od opštine i MZ smo dobili koncentrata samo za krave muzare .4 vreće po kravi a imali smo 6 krava. Koliko čovjek može biti zadovoljan, treba biti zadovoljan sa svojim što imaš i mogućnostima.

Nešić Slađana

Ja sam iz Malog Prnjavora. Usjevi su bili poplavljeni. Kukuruz i trava su bili pod vodom, muž to bolje zna. Dobili smo pomoć koncentrata i sjemena. Po ovom spisku piše da sta imali 40 grla i ako to pomnožimo sa 180 kg, izađe 7 tona i 200 kg koncentrata. Grašak i travu smo sijali. Svaka pomoć je dobro došla.

Begović Mujo

Ja sam iz Bukovičkih Čivčija.Bilo je štete mnogo, preko 150 dunuma je bilo pod vodom.40 dunuma samo djeteline,30 dunuma ječma i pšenice, sve ostalo je pod kukuruzom bilo. Lani nisam imao ništa ni od pšenice, ni od kukuruza, ni od ječma, ni od djeteline. Ja sam naveo 20 000 KM štete ali nije to ništa kolika je stvarna šteta bila. Samo stalnjaka, da su po sto maraka, to je četiri hiljade maraka. Platio sam PDV 505 KM za stočnu hranu i sjemena, oko 5 tona sve. Hvala ljudima što su se izborili i što su nam pomogli, da nije toga bilo ja bi došao na nulu. Zadovoljan sam. Krivo mi je što se nije osnovala neka komisija pa da se utvrdi ljudima šteta, nego ljudi su dobili pomoć a nemaju pedalj zemlje. Ja sam predao zahtjev opštini i nisam ništa dobio od njih.

Jotić Duško

Ja sam iz Ljeskovih Voda. Oko 30 dunuma pod žitom, pšenicom, ječmom, travom, sve je to meni propalo u majskim poplavama. Nisam mogao iskoristiti ništa, sve je bilo pod muljem upropašteno. Što se pomoći tiče, djelio se koncentrat 180 kg po grlu. Ja sam imao 6 krava, 2 junice, 1 tele i 2 bika. Dobio sam sjeme za lucerku i djetelinu. Bilo je 25kg djeteline kravare i 30kg konjare, to je 55kg koliko se sjećam. Konjara se neće održat, drži se gdje malo niže a kravara se još drži i ona će izdržat. Koncentrat mi je dobro došao ,da ga nije bilo ne bi mogao prehraniti stoku. Žito je bilo skupo, katastrofa je bila. Stvarno mi je pomoglo. Stvarno nam je dobro došlo, kao sad što bi nam kiša dobro došla. Sve nam je izgorilo ove godine,nema ništa, užas. Gore od poplave je ovo sad.

Mišurić Snježana

Ja sam Mišurić Mitar, iz Jelanjske, suprug sam Snježane Mišurić. Nastradao nam je sav silažni kukuruz, više od 20 hektara. Pšenice oko 60 dunuma, soje 2 hektara. Nismo imali silažnog kukuruza što nam je najpotrebnije za ishranu. Spasio nas je grašak što smo posijali proljetos, on nam je pomogao da prehranimo stoku. Dobili smo 3 vrste koncentrata 180 kg po grlu. 1,440 kg za bikove, 7,200 kg za krave muzare i 1,080 kg za junice. Što se sjemena tiče, dobili smo 60 kg za lucerku, 25 kg za djetelinu, DTS mješavina 75 kg i grašak 480 kg. PDV smo uplatili ali nam se nije vratio. Jako smo zadovoljni pomoći, došao nam je kao kec na desetku. Da nije bilo toga, prodali bi stoku. Grašak nam je zamjenio silažu.

Đermanović Milenko

Ja sam iz Jelanjske. Poplavilo mi je 25 dunuma kukuruza, ječma 10 dunuma, trave 10 dunuma i povrća. Koncentrat se djelio 180 kg po grlu a ja sam imao 4 krave, junicu i tele. 3 vrste koncentrata i sjemena za lucerku i djetelinu. 40 kg sjemena sam dobio. Zahvaljujući pomoći zadržali smo svu stoku, tako da nam je puno pomoglo.

Đermanović Tihomir

Iz Jelanjske smo, ja sam Đermanović Vinka majka od Tihomira. Kukuruz je poplavio na 2 mjesta, sve ukupno smo imali 25 dunuma, bilo je i oko 7 dunuma trave. To se nalazi dole u Barama kod rječice koja je izlila i to je sve otišlo. Pasulj, kupus, pečenjci sve nam je to strulo jer je bilo u vodi. Koncentrat smo dobili za 4 krave i 2 junice, 180 kg za 6 grla. Dobili smo i nešto sjemena za travu i djetelinu. Pomoglo nam je puno, bilo nam je od velikog značaja. Kako nam nije pomoglo. Ljetos smo morali prodati 2 krave.

Janković Smilja

Ja sam iz Jelanjske. Imali smo ukupno 5 hektara ali samo hektar i po kukuruza je bilo pod vodom. Imala sam 6 krava, 6 junica i tele. Dobili smo koncentrata 180 kg po grlu. Sjeme smo dobili za lucerku i travu. Jako smo zadovoljni time, dobro dodje u svakom slučaju.

O donatoru

+ Pročitaj više

Posjeti stranicu donatora

O donatoru

+ Pročitaj više

Posjeti stranicu donatora

Drugi projekti u blizini

Podržano od: