O projektu

Pomoć poljoprivrednicima kroz Agromilk kroz hranu za životinje i sjemena lucerke, djeteline i mahunarke kao i manje poljoprivredne opreme za poljoprivrednike koji su izgubili opremu za vrijeme poplava

Info

Donator: SAD, Švedska
Implementator: SAD i Švedska
Korisnici: 26 farma

Status: Završen
Početak: 17 July 2014
Kraj: 31 October 2014

Novosti

Isporučeni materijali u upotrebi

Komentar korisnika

Ahmedin Avdić, MZ Krasanpolje, opština Bratunac

Poplave u 2014. godini su mi uništile zasade jagoda, djeteline, kukuruza i povrtnjak. Nabujali Brđanski potok se izlio i prekrio sve usjeve. Moja šestočlana porodica živi od uzgoja stoke i poljoprivrede te su nam ove poplave donijele velike gubitke. Od AGRO-MILK zadruge smo preko projekta FARMA dobili koncentrat, djetelinu i sjeme grahorice. To je došlo u pravi trenutak, jer smo pretrpjeli ogromnu štetu. Zahvalni smo jer smo nastavili sa proizvodnjom mlijeka, sira i kajmaka.

Samir Mašić, MZ Mihaljevići-Lonjin, opština Bratunac

U maju 2014. godine, poplave su mi napravile veliku štetu na farmi i usjevima. Uništena mi je štala i hrana za krave kojih je bilo 11. Stoka mi je na otvorenom bila do jeseni i kao posljedica toga 3 krave su se prehladile i morao sam ih ukloniti. Uništen mi je i zasad malina od 4 duluma. Moje domaćinstvo ima 8 članova i živimo od mljekarstva. OD USAID-a sam, preko AGRO-MILK dobio djetelinu i grahoricu, te sam imao hranu za krave. Tako sam uspio održati moj porodični biznis i sada posjedujem 11 krava. Zadovoljan sam donacijom i nadam se da se ove katastrofe neće više ponavljati.

Vasić Jovanka, MZ Krasanpolje, opština Bratunac

U prošlogodišnjim poplavama sam izgubila 2 duluma maline, povrće - zasad 700 m2, kukuruz 2 duluma. Od AGROMILK zadruge sam dobila pomoć u koncentratu za prehranu krava i sjeme travarice. Moram priznati da nije doboljno ali svaka pomoć dobro dođe i zahvalna sam i na ovoj donaciji. Trenutno imam dvije krave i prodajem mlijeko, sir i kajmak od čega moja porodica ima značajna primanja.

Osman Muharemović, MZ Konjević polje, opština Bratunac

"U maju 2014. poplave su mi uništile kuću (sprat kuće potpuno bio pod vodom), okućnicu, pomoćne prostorije, oko 80 duluma kukuruza, usjeve stočne hrane, mehanizaciju – drljaču i frezu a nakon dva dana uginula mi je steona krava. U tom momentu mi nije bilo do života. Nismo razmišljali o sebi, već smo bili zabrinuti jer smo tada imali oko 20 krava koje su bile pred uginućem jer nije bilo hrane. Već dugi niz godina sam uspješno sarađivao sa USAID-om - projekat FARMA koji su mi odmah ponudili pomoć. Dobio sam nepovratnu donaciju - koncetrat 5 tona, sjetveni program za 50 duluma, frezu i drljaču koja me je ekonomski spasila. To je mene i moju šestočlanu porodicu vratilo u život. Osposobio sam otkupnu stanicu i nastavio sa radom otkupa mlijeka, tako da je i drugih 15 porodica koje su neposredno zavisile od mene spašeno od ekonomskog propadanja."

Muhamed Mehmedović, Konjević polje, opština Bratunac

"Posljednjih 10 godina porodično se bavimo mljekarstvom. Držimo 40 grla muznih krava i imamo otkupnu stanicu. Majske poplave su mi uništile hranu za stoku i usjeve hrane za stoku, plastenik, pomoćne objekte, poplavljene su mi bile dvije štale, kuća, garaža i mehanizacija. Puna tri dana stoka nije jela ništa. Čudo je bilo da nije uginula. Uz pomoć USAID-projekat FARMA sam uspio da svoj biznis održim na istom nivou. Dodjelili su mi hranu; sjeme lucerke, travu i grašak za jesenju sjetvu, koncetrat i mehanizaciju: prskalice i drljaču. Prezadovoljan sam jer ova mini-farma je porodičan biznis i svi se od nje izdržavamo. "

Senad Muminović, MZ Konjević polje, opština Bratunac

"Majske poplave 2014. godine su mi uništile 3,5 ha silažnog žita, 1,200 ha lucerke-djeteline koja je bila namjenjena za prehranu muznih krava. Nismo se mogli obratiti ni prijateljima ni komšijama jer su svi bili u istom problemu. USAID-projekat FARMA mi je dodjelilo preko 4 tone koncetrata i sjeme grahorice i graška te mi je to pomoglo da zadržim proizvodnju mlijeka na istom nivou. Zadovoljan sam posebno što su brzo reagovali, jer da su kasnije stigli, posljedice bi bile katastrofalne. Supruga i ja ovim poslom izdržavamo domaćinstvo te je to značajno za opstanak moje četveročlane porodice."

O donatoru

+ Pročitaj više

Posjeti stranicu donatora

O donatoru

+ Pročitaj više

Posjeti stranicu donatora

Drugi projekti u blizini

Podržano od: